Utorak, 23. travnja 2024.

Na blagdan svetog Stjepana počinje blagoslov obitelji

Blagdan je svetog Stjepana kojega katolici slave kao svog prvomučenika. Štefanje je ujedno i tradicionalno blagdan kad počinje blagoslov obitelji. Župnik sa svojim pomoćnicima, zvonarima i ministrantima, ali i članovima primjerice Župnog odbora, kako već u kojoj župi, obilazi obitelji u njihovim domovima.

Drava info je svjedočila početku blagoslova obitelji u Župi Blažene Djevice Marije u Močilama. Tamošnji župnik, monsinjor Leonard Markač rekao nam je da je ovo vrijeme koje kod kršćana odiše posebnom ljepotom i radošću. Dolaskom u domove župljana svećenik daruje Božji blagoslov kojega je Bog rođenjem svoga sina donio na svijet. Blagoslov je to sjedinjenja obitelji kojim si svi zajedno želimo sve dobro. Obitelji pak župnika i Božji blagoslov dočekuju okupljeni oko svog bora, ali i simbola koji su nam tradicionalno na središnjem mjestu oko kojega se svi okupljamo. Uz križ i svijeću, kao simbole vječnoga života i svjetla, Podravci u zdjelu stavljaju plodove svoga rada – žito, grah, krumpir, crvenu jabuku, jaje, novac. Za taj novac kasnije se plati misa za mrtve ukućane. U to je svakako i pšenica koju smo posijali ili na svetu Barbaru (4. prosinca) ili – što je u posljednje vrijeme češće, na blagdan svete Lucije (13. prosinca).

Župniku Markaču danas je pomagao i župnik iz susjedne, ujedno najmlađe koprivničke Župe svetog Leopolda Mandića, velečasni Dominik Vukalović. Zatekli smo ih u obilasku dviju obitelji istog prezimena – Kuzmić.

zatvori