Subota, 20. travnja 2024.

Stiže li nam napokon zima (barem donekle)?

Ako planirate doček nove godine na otvorenom, toplo se obucite.

Protekla dva mjeseca – studeni i prosinac – obilježio je iznimno jak anticiklonalni greben, ne baš tipičan za ovo doba godine i u svakom slučaju neobično dugog trajanja. To znači da su i studeni i prosinac završili kao neuobičajeno topli i ekstremno sušni mjeseci. Jedini kakav-takav dašak zime dala nam je povremena magla, tu i tamo jutarnji mraz te sivilo niske naoblake koje bi svako malo sakrilo sunce. No, čini se da će se od Nove godine situacija ipak malo promijeniti.

Zasad je izvjesno da će sljedećih nekoliko dana proteći u znaku vremena na koje smo već navikli: suho i stabilno bez nekog posebnog vjetra. Magla i niska naoblaka bit će česte pojave, ali valja računati i na sunčana razdoblja. To je teško prognozirati u ovakvim uvjetima, a primjer za to upravo je Božić. Prognoza je sugerirala većinom sunčano vrijeme, no dan je u većem dijelu Podravine prošao pod upornim pokrivačem magle. Satelitska snimka, međutim, otkriva da prognoza zapravo i nije jako pogriješila jer je gotovo sva unutrašnjost Hrvatske sredinom dana bila sunčana – osim doline Drave. Magla i niska naoblaka prelile su se nad nas preko mađarske granice iz srca Panonske nizine, sve do niskog hrpta Bilogore. Prognoze koje bi bile točne do takvih najsitnijih detalja još uvijek nismo sposobni raditi.

Satelitska snimka na Božić sredinom dana. Vidljivo je kako se magla drži doline Drave. Izvor: Sat24.com
Satelitska snimka na Božić sredinom dana. Vidljivo je kako se magla drži doline Drave. Izvor: Sat24.com

Znači, sljedećih par dana još uvijek sve ostaje po starom. Prvi tragovi promjene počet će se nazirati od utorka ili srijede i to po padu temperature. S istoka će nam priteći nešto hladnijeg zraka zbog kojega ćemo moći zaboraviti na poslijepodnevne temperature oko 10 stupnjeva. Taj će zrak, međutim, biti prilično suh i vrlo siromašan vodenom parom, stoga ne očekujemo nikakve oborine – eventualno nešto simbolično tu i tamo, ali ništa vrijedno spomena. Pad temperature poprilično će osjetiti svi koji će doček nove godine provesti na otvorenom, budući da postoji mogućnost da temperatura na Staru godinu ne prijeđe nulu ili dođe do svega jednog ili dva stupnja. Novogodišnja noć bit će, dakle, prilično hladna – stoga se toplo obucite ako planirate doček na Zrinskom trgu ili negdje drugdje vani. (Ipak, neće biti tako hladno kao prošle godine kada smo mjerili -15°C, pa i niže).

Nakon toga se situacija malo komplicira, kao rezultat promjene sinoptičkog “rasporeda snaga”. Anticiklonalni greben malo će oslabjeti i naši će krajevi postati izloženi prodorima hladnog zraka s istoka ili sjeveroistoka te upadima vlažnog zraka sa sjeverozapada, iz smjera Atlantskog oceana. Zasad to ne miriši na neke obilnije oborine, tek tu i tamo nešto kiše, snijega ili nekakve mješavine, ali dinamičnija atmosfera otvara mogućnost drugim scenarijima, među kojima bi se moglo dogoditi i stvaranje ciklone u Sredozemlju – a tada bismo napokon mogli govoriti i o snijegu. To je još predaleko za bilo kakvu ozbiljnu prognozu.

Sve u svemu, čeka nas još par dana anticiklone, nakon toga zahlađenje, dok bi siječanj mogao donijeti puno zanimljivija vremenska zbivanja – možda i pravu zimu. Vidjet ćemo.

zatvori