Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Prvostupnik Deni: Da nije bilo Sjevera, ne bih upisao faks

Što se to uči na trogodišnjem studiju Medijskog dizajna na Sveučilištu Sjever i kakve perspektive za pronalazak posla otvaraju te vještine? Evo što nam je rekao jedan friški prvostupnik.

Prva generacija prvostupnika Novinarstva, Medijskog dizajna te Poslovanja i menadžmenta u medijima nedavno je imala svoju svečanu promociju na Sveučilištu Sjever. Tim smo povodom popričali s jednim od njih, prvostupnikom medijskog dizajna kojega možda znate kao DJ-a pod umjetničkim imenom Phoenix Kraundler. Kako je bilo studirati tri godine na Sjeveru, što je uopće medijski dizajn i mogu li medijski dizajneri naći posao u Koprivnici ili moraju dići sidro, ispričao nam je Deni Udorović.

Deni, za uvod, kakav je osjećaj biti friški prvostupnik?

Pa super, zadovoljan sam. Potrudio sam se da budem među prvima i da to riješim što prije. Imali smo lijepu promociju i bio sam ugodno iznenađen nakon svega.

Ti si prvi Koprivničanac prvostupnik svog smjera?

Da, do sada nas je sedmero završilo moj smjer – doduše najmanje. U početku nas je na Medijskom dizajnu bilo 50-ak, do treće godine nas je došlo 30 i sada nas je 7 završilo. Kažem nažalost što sam jedini zasad iz Koprivnice, ali siguran sam da će i moji kolege ubrzo privesti sve kraju.

A što ste točno radili u protekle tri godine na studiju medijskog dizajna?

Naučili smo ponešto iz svakog područja multimedije. Osobno sam imao dosta dobro predznanje jer sam išao u srednju školu u Čakovec gdje smo radili neke slične, čak i iste stvari, pa sam imao prednost pred ostalim kolegama koji su došli s drugih smjerova i bilo mi je puno lakše u početku.

Od svakog područja multimedije naučio sam ponešto i to mi se najviše svidjelo jer je jako raznoliko. Ne znam postoji li uopće u Hrvatskoj i šire šarolikiji studij. Evo, na primjer, od nas sedmero koji smo sada završili svatko je imao završni rad iz drugog područja. Ja sam radio autorsku glazbu u sklopu kolegija Oblikovanje zvuka, kolegica je radila tipografiju, drugi kolega je radio website, treća kolegica fotografiju, četvrta grafiku… Svatko se u nečemu pronašao i mislim da je to super jer ćemo svi mi koji smo završili raditi u drugoj djelatnosti, ali opet to ima neku međusobnu vezu i možemo kasnije surađivati. Mislim da je to jako dobro.

Prije nego što se vratimo na oblikovanje glazbe, vratimo se malo na te tri godine studija. Je li Sveučilište Sjever bilo tvoj prvi izbor?

Definitivno, da se nije otvorilo ne bih ni upisao faks. Završio sam srednju školu 2009. godine, za što sam isto bio primoran ići izvan Koprivnice jer ovdje nije postojala nikakva umjetnička srednja škola. Svi ti mladi od 14-15 godina koji žele nastaviti nekim umjetničkim smjerom moraju ići u Varaždin ili Čakovec. Nakon toga, u Koprivnici nisam baš mogao ni naći nekakav posao u struci, a budući da sam DJ, želio sam se baviti glazbom – to nisam mogao ovdje. Tako da kada se otvorilo Sveučilište Sjever nisam dvojio ni trenutka, rekao sam sam sebi “to je to, to sam čekao”. Bilo bi mi draže i da se puno ranije otvorilo, odmah bih to upisao.

Koliko vas ima iz Koprivnice? Neki tvoji kolege potegnuli su radi studija i iz dalekih krajeva Hrvatske.

Rekao bih da nas ima desetak iz Koprivnice te mnogo iz drugih gradova. Evo, imamo kolegicu iz Splita, kolegu iz Zadra… Mislim da je odlična stvar da u našem malom gradu možemo okupiti mlade kreativne ljude iz različitih krajeva Hrvatske.

Koliko je taj studij jedinstven i koliko ga smatraš kvalitetnim? Koliku širinu vam daje i gdje sve recimo možete raditi nakon završetka?

Kada bismo Sjever usporedili s drugim sveučilištima ili veleučilištima, stvari su malo drugačije. Sjever je više orijentiran na umjetnost, dok je npr. u Varaždinu više stručni studij. Ovdje nema matematike i fizike, sve je usmjereno na umjetnost i dizajn. Netko kome to odgovara ovdje će se bolje snaći. Što se tiče studija, zadovoljan sam i dobrim uvjetima koje sada imamo otkako su nas smjestili u Kampus. Prostorije su odlično uređene, a imamo i stvarno kvalitetan studio. Svi su susretljivi, ako treba studentima ustupiti opremu za neke njihove projekte i tako… Nije bilo nikakvih problema oko toga, baš suprotno. Što se tiče zaposlenja, kako sam rekao, svatko se pronašao u nečemu. Vjerojatno će svatko naći svoje mjesto u nekom području multimedije, nismo svi identični i nećemo se svi boriti za ista radna mjesta. Meni je prioritet raditi sa zvukom pa bih volio u tome pronaći nekakav posao.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Kako ide s karijerom DJ-a, gdje nastupaš i čime se baviš?

Zadnji nastup sam imao u Novom Marofu, a u posljednje vrijeme više sam se koncentrirao na vlastitu produkciju, radim svoje trake. Malo sam razočaran Koprivnicom jer ovdje nemam gdje nastupati. Ove godine sam imao samo jedan nastup i to u sklopu RockLive festivala, bio je to vrhunski festival i ove je godine elektronski stage bio uvjerljivo najjači dosad. No, nedostaje klupskih događaja. Nažalost, ovdje nemamo nekakav veliki klub u kojem bih mogao nastupati na mjesečnoj ili kamoli na tjednoj bazi, što bi zadovoljilo moje želje. Od klubova koje imamo to su ili narodnjaci i cajke ili nekakva turbo komercijala. Tako da sam primoran nastupati u nekim drugim gradovima, Križevci, Bjelovar, Varaždin i Zagreb – svi su blizu i više nastupam vani nego u Koprivnici.

Što dalje? Planiraš li ostati u akademskim vodama ili ćeš se baviti glazbom?

Nešto se priča da bi se trebao otvoriti nastavak studija za oblikovanje zvuka, ali mislim da to neće biti baš skoro, znam sam da se sada otvara smjer za ambalažu. Volio bih ostati ovdje i zadovoljiti svoje glazbene i dizajnerske želje, no mislim da ću biti primoran otići van, još ponešto naučiti pa se onda možda vratiti. Imam još dosta želja za napretkom, ali bojim se da ću morati još dosta čekati kao što sam čekao da se otvori Sveučilište Sjever i žao mi je gubiti godine. Htio bih otići van sad dok sam još mlad i neoženjen, da mi poslije ne bude žao.

Kada bi nekom mladom Koprivničancu htio preporučiti studij Medijskog dizajna, što bi mu rekao?

Ako ste kreativni i imate svoje ideje, mislim da će vam Sveučilište Sjever biti odličan izbor da realizirate svoje ideje, dobro napredujete i rade ono što vole.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od umjetnosti?

Iz moje perspektive, budući da dolazim iz malog grada Koprivnice, rekao bih – zasad ovdje ne, ali dosta sam optimističan i nadam se da ću doći do toga, premda je to dug put. Bavim se glazbom već osam-devet godina i još ne mogu reći da sam ostvario neki veliki uspjeh, ali nadam se da će doći do toga.

Sretno Deniju i svim ostalim prvostupnicima sa Sjevera – nađite posao koji volite i koji vas ispunjava.

zatvori