Petak, 19. travnja 2024.

Plesna bajka večeras u Domu mladih

Mlade koprivničke plesačice plesom pričaju svjetski poznatu bajku Alisu u zemlji čudesa.

Učenice Škole suvremenog plesa što djeluje u sklopu Umjetničke škole Fortunat Pintarić izvest će večeras svoju blagdansku predstavu u Domu mladih. Polaznice sva četiri razreda pokazat će što su naučile ovog polugodišta u predstavi koju su osmislile na temu bajke Alisa u zemlji čudesa.

Ovu svjetski poznatu bajku prvo su čitale, a onda su sve zajedno stvarale koreografiju koristeći pri tom znanja i vještine stečene tijekom nastave, rekla nam je profesorica Olga Vilić:

To je način da djevojke koje uče ples kroz dramatizaciju lakše dobiju osjećaj, taj pojam o pokretu. Dok dijete to sebi zamisli u glavi, dok dobije asocijaciju, to puno lakše potom kroz mozak i emocije dođe i do tijela.

Osim plesa, mlade koprivničke plesačice i njihova učiteljica, omiljena Olja osmislile su i izradile i kulise i sve rekvizite koje će koristiti na pozornici. Profesorica Vilić vjeruje da će tako ovu inače omiljenu bajku u njenoj domovini Rusiji, približiti i Koprivničancima. Primijetila je naime, da za razliku od njenh sunarodnjaka, ljudi u Hrvatskoj baš i ne vole tu bajku.

Pretpostavljam da je to zbog prijevoda. Čini mi se da prijevod nije adaptiran hrvatskom mentalitetu. Ja sam čitala Alicu naravno na ruskom. Naš pisac koji je prevodio ovu bajku, imao je toliko osjećaja za humor da je – ne mogu doslovce reći poboljšao Lewisa Carrolla ali nije ga pokvario. Sva ruska djeca obožavaju Alisu u zemlji čudesa. Imamo jako puno crtića, jako puno predstava. Mnoge izreke i aforizme na temelju te bajke djeca u Rusiji koriste i znaju. Čitala sam Alisu svom sinu kad je imao pet godina i on se smijao. Sasvim suprotno, ovdašnjoj djeci je ta bajka dosadna.

No mlade koprivničke plesačice spremne su pokazati da Alisa itekako može biti zanimljiva:

Da, naravno, pozivam sve vas da dođete, da nam se pridružite. Mi ćemo se jako truditi, pokušat ćemo vam dočarati Alisu u zemlji čudesa. Tko zna, možda kroz ples zavolite tu bajku.

Plesna izvedba Alise u zemlji čudesa na koprivnički način uz ruske primjese bit će večeras od 19 sati u Domu mladih. I dok si plesačice priželjkuju da se traži mjesto više, dobro je reći da je ulaz slobodan.

zatvori