Subota, 20. travnja 2024.

Nova osnovna škola neka nosi ime Paje Kanižaja, predlaže Ogranak Matice hrvatske

Spomen-akademija povodom 25. godišnjice obnoviteljske skupštine Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici održana je u ponedjeljak u Gradskoj vijećnici. Cijeli je program bio u znaku podravskih i hrvatskih književnika Frana Galovića i Paje Kanižaja (Đelekovec, 22.7.1939. – Krapinske Toplice, 4.11.2015.).

Zbog njegovih velikih kulturnih i književnih zasluga za Koprivnicu, koprivnički Ogranak Matice hrvatske predložit će Gradu Koprivnici da:

  • Jedna buduća ulica ili trg nosi ime Paje Kanižaja;
  • Također, da osnovna škola koja se gradi na Podolicama bude Osnovna škola Paje Kanižaja;
  • Te da Grad financijski podrži projekt književne manifestacije pod nazivom “Dani Paje Kanižaja” koja bi se u Koprivnici održala 4. studenog 2016. godine, u organizaciji Grada Koprivnice, Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, HRT-a, Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika iz Zagreba.

Pajo Kanižaj, inače, dobitnik je gradske nagrade za životno djelo 2006. godine, upravo na prijedlog koprivničkog ogranka.

Pozdravne riječi na spomen-akademiji uputili su predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović, predsjednici bjelovarskog i čakovečkog ogranka Anita Blažeković i Ivan Pranjić, a među gostima bili su i članovi obitelji Kanižaj te Nikola Andrašek iz Koprivnice.

Vrijedi istaknuti kako je Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici kroz više generacija matičarki i matičara svojim djelovanjem ostavio značaj kulturni trag u svom gradu. Uz brojnu biblioteku, koja je u 25 godina djelovanja Ogranka narasla na 50 naslova i koji su svi bili izloženi na spomen-akademiji, 1994. godine pokrenuta je Galovićeva jesen, četiri godine kasnije i književna nagrada Fran Galović, a 2010. godine dovršeno je kapitalno izdanje Sabrana djela Frana Galovića u šest knjiga, u redakciji akademika Milivoja Solara, inače rođenog Koprivničanca. Za ovo je izdanje Ogranak, zajedno s akademikom Solarom, primio najveće priznanje – Zlatnu plaketu Matice hrvatske 2010. godine.

Ogranak je održao i dva znanstvena skupa te više desetaka književnih susreta u koprivničkim i podravskim školama, zatim brojna predstavljanja knjiga, sijela članova MH u Galovićevom domu u Peterancu i tako dalje.

Uz sve navedeno, Ogranak MH u Koprivnici objavio je i dvije knjige Paje Kanižaja: Čuvajte mi mjesečinu (2005.) i Ebigrami, a forizmi? (2009.), koje su predstavljene u Koprivnici, Zagrebu, Varaždinu i Čakovcu. Knjige su nominirane za književnu nagradu Fran Galović i ušle su u uži krug nominacija.

zatvori