Petak, 29. ožujka 2024.

Neuspjelo konstituiranje Sabora, u sabornici čak dvoje Koprivničanaca

Felaku bilo pomalo mučno zbog Lekinog silovanja demokracije, a Drava info pokušala je naći odgovor na pitanje ‘Što Melita Samoborec radi u sabornici’

Nakon što je MOSTov Robert Podolnjak odbio kandidaturu za predsjednika Sabora, još uvijek aktualni predsjednik Josip Leko prekinuo je današnju konstituirajuću sjednicu osmog saborskog saziva. Nastavak je zakazao za trenutak kad se skupi većina koja će moći predložiti izbor predsjednika Hrvatskog sabora, te, kako je rekao, nada se i novu vladu.

Na sjednici u sabornici bio je i HDZ-ov Damir Felak koji je zamjena za dožupana Darka Sobotu, jer je on svoj mandat zbog nespojivosti dužnosti stavio u mirovanje. Evo što je izjavio Radio Dravi nakon današnje sjednice:

Ja sam danas bio u sabornici kao zamjena za izabranog zastupnika Darka Sobotu koji je zbog nespojivosti dužnosti svoj mandat stavio u mirovanje. On je također bio u zgradi Sabora, ali sam u samoj sabornici bio ja.

Felak nam je pojasnio i kakav je njegov trenutni status:

Ja sam prema Poslovniku o radu Hrvatskog sabora izabrani zastupnik. No taj poslovnik razlikuje dva termina. Izabrani sam zastupnik sve dok se ne konstituira sabor, a konstituiranjem sabora postajem zastupnik. A konstiruiranje sabora znači izbor predsjednika sabora. Pošto predsjednik sabora na današnjoj sjednici nije izabran, ja sam još uvijek samo izabrani zastupnik, a ne i zastupnik. I ja sam to naučio jučer.

Felak je Dravi info prenio i dio dojmova s današnje neuspjele sjednice:

Atmosfera je bila svečana uz nazočnost visokih gostiju, sve do trenutka kad se prišlo izboru samog predsjenika. Meni je, moram priznati, bilo malo i mučno radi postupaka i predsjedavajućeg sabora Josipa Leke koji je vodio sjednicu, ali i zbog načina na koji se pokušalo izabrati predsjednika sabora. To je bilo protivno svim načelima demokracije. Kako nije postignut nikakav politički dogovor iz kojeg bi se znalo tko ima većinu u saboru, HDZ nije podržao kandidaturu gospodina Podolnjaka jer su njegovu kandidaturu poptisali samo zastupnici iz koalicije Hrvatske raste i neki manjinski zastupnici. Svoj potpis Podolnjaku nisu dali čak ni svi zastupnici MOSTa. Nakon što je HDZ odbio dati potporu gospodinu Podolnjaku, on je sam svoju kandidaturu odbio. Iakao je gospodinLeko pokušao silovati demokraciju i staviti prijedlog na glasovanje, bio je ipak prisiljen prekinuti sjednicu jer je jedini kandidat odustao od kandiature. Pa i sam Poslovnik pretpostavlja da se mora definirati politička većina kako bi se izabrao predsjednik Sabora a onda i formirala vlada.

Da je danas ipak došlo do glasovanja, za koga biste Vi osobno digli ruku?

– Ja bih prije svega glasao po svojoj savjesti, ali neću ulaziti u hipotetske rasprave što bi bilo kad bi bilo.

Pretpostavljam da ste se u Klubu ipak dogovorili što ćete i kako postupiti u sabornici?

– Bilo je više kombinacija, više mogućnosti kandidatura. Ja to ne bih iznosio u javnost. Takva pitanja treba uputiti čelništvu stranke.

Što sad? Čemu smo bliži – konstituiranju sabora ili novim izborima?

– Sve je moguće. Jasno da bi trebalo ozbiljno pristupiti svemu. Novi izbori ne bi bili dobro rješenje i zbog dodatnih troškova i gubljenja vremena. Ja se nadam da će biti dovoljno političke mudrosti da se konstituira saborska većina bez čega nema smisla birati ni predsjednika sabora, ni vladu, ni premijera.

Melita Samoborec zamijenila ministricu Mrak Taritaš

Na konstituirajućoj sjednici sabora bila je i kandidatkinja s liste Hrvatska raste, HNS-ova dogradonačelnica Koprivnice Melita Samoborec. Do zaključenja teksta Samoborec nam nije dala izjavu pa nam je samo ostalo zaključiti da je zamijenila ministricu Anku Mrak Taritaš. Logično je da je Samoborec aktivirala zastupnički mandat, no kako nam se ne javlja, zasad nemamo odgovore na pitanja poput što će biti s poslom dogradonačelnice Koprivnice ili pak još nedavno najavljenim povratkom na Sveučilište Sjever.

U međuvremenu, iz Županijskog odbora HNS-a stiglo je priopćenje u kojemu stoji kako je Melita Samoborec u saborskoj fotelji zamijenila ministricu Anku Mrak Taritaš, koja je svoj mandat stavila u mirovanje zbog nespojivosti dužnosti. Kako bi što bolje pomagala svojim sugrađanima, Samoborec će ih barem jednom mjesečno primati u stranačkim prostorijama u Koprivnici, stoji u priopćenju.

A hoće li Melita Samoborec doista i obavljati posao saborske zastupnice, ovisi prvenstveno o visokoj politici. Naime, ako koalicija Hrvatska raste ne bude formirala vladu, Anka Mrak Taritaš neće ostati ministrica, spustit će se na posao saborske zastupnice, što znači da će joj njena zamjena Melita Samoborec morati osloboditi mjesto u sabornici. Za sad su, čini se, sve opcije moguće.

zatvori