Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Muzej prikuplja materijale za buduću novinarsku zbirku

Povodom zatvaranja izložbe “30 godina dopisništva Večernjeg lista u Koprivnici”, trojica koprivničkih novinara poklonila su dijelove svojih privatnih i službenih zbirki Muzeju grada Koprivnice.

Riječ je o tri zbirke, pojasnio je ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar:

Prvo je donacija Hrvoja Šlabeka, bogata dokumentacija originalnih listova iz gotovo 30-godišnjeg razdoblja. Drugo su fotografije Josipa Maljaka koji je radio za Večernji list – niz od više od 140 fotografija najznačajnijih događaja i ličnosti iz tog vremena. Treća je donacija Ive Čičina Mašanskera s bogatom dokumentacijom, zapravo arhivskom građom o nastanku novinarskog društva u Koprivnici od sedamesetih godina na dalje.

Ravnatelj Špoljar kaže da će te donacije biti temelj buduće nove muzejske zbirke:

Neću pretjerati ako kažem da je to za nas značajna donacija, prije svega zato jer smo mi u fazi intenzivnog prikupljanja, pa čak i možda formiranja jedne nove zbirke, novinarske zbirke koja će jednog dana biti formirana.

Koprivnički muzealci, kaže Špoljar, imaju namjeru prikupiti i arhivsku građu lokalnih elektronskih medija. Tako već prikupljaju i arhiviraju materijale objavljene na web stranicama, a sljedećih mjeseci će muzealci, vjeruje Špoljar, o tome postići i dogovore s medijskim kućama u Koprivnici.

zatvori