Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnički umirovljenici preuzeli prve ovogodišnje božićnice

Počela je isplata božićnica koprivničkim umirovljenicima čija primanja ne prelaze 1.700 kuna.

Tako Zrinski trg nastavlja desetak godina dugu tradiciju darivanja umirovljenika, rekla je gradonačelnica Vesna Želježnjak koja je uručila prve ovogodišnje božićnice i pojasnila:

– Pripremili smo u proračunu oko 230.000 kn. Lani je božićnice dobilo oko 1.100 umirovljenika pa vjerujemo da će tako biti i ove godine.

Podjela božićnica organizirana je ovaj tjedan u dvorani vjenčaone u gradskoj vijećnici. Otprilike tridesetak umirovljenika godišnje po božićnice ne dođe u vjenčaonu već na gradsku blagajnu. No ne žele li ostati bez svoje božićnice, moraju voditi računa o rokovima, upozorila je gradska pročelnica za društvene djelatnosti Kristina Cvitić:

– Umirovljenici tako i nakon ovog tjedna mogu podići svoju božićnicu, i to do Božića. Nakon toga isplata više neće biti, pa ni ni poslije Nove godine.

Zanimljivo je da jutros nije bilo uobičajene gužve koja obično obilježava početak podjele božićnica. Jedna od koprivničkih umirovljenica, koja je jutros dobila svoju božićnicu, ima mirovinu od 1.617 kn, a na pitanje hoće li joj ovaj dar olakšati Božić je rekla:

– Pa neće puno, ali hvala Bogu i na tome. Ja sam zahvalna. Dobro će mi doći da ukrasim kuću za blagdane, da nešto malo bolje skuham a naći će se i za poklončić za malog nećaka.

Pravo na božićnicu ima i umirovljeni koprivnički čistač Petar Jagustin koji je Dravi info rekao:

– Nakon 36 godina radnog staža imam 760,00 kn mirovine. I eto, doživio sam ovu božićnicu. Ali dobro je išta nego ništa. Dobro će doći za uzeti osnovne namirnice za Božić, dobro će mi doći… E, čekaj! Kao bivši čistač grada Koprivnice želim svim građanima sretan Božić i sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja i veselja svima!

Ove godine umirovljenici dobivaju po 200 kuna u gotovini, a uz identifikacijsi dokument moraju donijeti i odrezak od mirovine za listopad kako bi dokazali da imaju pravo na božićnicu.

zatvori