Subota, 20. travnja 2024.

Koprivnica među prvima potpisala Pariški zavjet

Na poziv organizacije ICLEI – Međunarodnog vijeća lokalnih inicijativa za zaštitu okoliša, Grad Koprivnica pridružio se prvim potpisnicima Pariškog zavjeta, dokumenta koji poziva na pružanje potpore nedavno izglasanom Pariškom sporazumu za borbu protiv klimatskih promjena, u skladu sa Strategijom energetski održivog razvitka grada Koprivnice.

Potpisnici Pariškog zavjeta – poduzeća, investitori, gradovi i regije obavezuju se da će ostvariti ili premašiti ciljeve postavljene Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama. Sporazum je donesen prošlog tjedna na konferenciji o klimatskim promjenama u francuskoj prijestolnici, a njegovim izglasavanjem vlade cijelog svijeta pokazale su jedinstvo u borbi protiv neminovnih procesa u Zemljinoj atmosferi koji bi mogli imati dalekosežne posljedice. Od sporazuma se očekuje da ubrza preoblikovanje svjetskog rasta i razvoja te otvori vrata stabilnoj i održivoj niskougljičnoj budućnosti.

Pariški zavjet ili Pariški poziv u akciju poziv je na pružanje potpore Pariškom sporazumu u jedinstvenoj, zajedničkoj izjavi:

Pozdravljamo prihvaćanje novog, svjetskog sporazuma o klimi postignutog na Svjetskoj klimatskoj konferenciji COP 21 u Parizu, koji predstavlja odlučujući korak na putu prema rješenju problema klimatskih promjena. Obvezujemo se da ćemo uložiti neophodan napor da se visoki cilj ovog sporazuma postigne ili premaši.

zatvori