Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koprivnica i Osijek zajedno će stvarati stručne kadrove u IT sektoru

Kao što je nedavno i najavljeno, Grad Koprivnica i Koprivnički poduzetnik s jedne te osječki inkubator BIOS i udruga IT tvrtki Osijek Software City s druge strane potpisali su sporazum o suradnji na promicanju IT poduzetništva.

Osječki partner se proteklih nekoliko godina profilirao u najjače IT središte u Hrvatskoj te je angažiran na širenju znanja s tog područja. Uvjereni su da cijela Hrvatska može postati jako IT središte u svijetu, pri čemu svoje mjesto ima i Koprivnica. Direktor BIOS-a Jean Pierre Maričić rekao je da suradnja s koprivničkim partnerom počinje s dva projekta:

Prvi, ono što mi zovemo light implementacijski programi su Hackathon i, što mi je izuzetno drago, ovo je Tjedan sata kodiranja. Iznimno mi je drago da se u Koprivnici ovoj inicijativi pridružilo šest škola, u Križevcima također. Tu akciju želimo proširiti na cijelu Hrvatsku. S drugim strukovnim udrugama u Hrvatskoj tražimo da se u našoj zemlji informatika uvede u škole kao obvezni predmet od prvog razreda.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Koprivnički partner puno očekuje od ove suradnje, jer se tvrtke koje djeluju u sklopu poduzetničkog inkubatora sreću s trenutno nerješivim problemom nedostatka stručne radne snage, bez koje ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta, rekla je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić:

Znači, tražimo kadar koji se zove software developer. Ljudi koji to prate i koji se razvijaju, prenosit će kroz edukacije to znanje na ljude koji su motivirani učiti a onda na taj način i stvarati sebi buduće zaposlenike. Naš je interes da neki od njih stečeno znanje pretvore u samozapošljavanje i otvore novu tvrtku. Tvrtkama iz Koprivnice je cilj uložiti u ljude koji će danas-sutra postati njihovi zaposlenici.

Spremnost na suradnju iskazale su i koprivničke tvrtke koje djeluju na IT području – Inducta, ASR Group, Hangar 18 i Podravka.

Najavljeno je i da će Poduzetnički inkubator s BIOS-om sudjelovati i na projektu Pyxie Dust koji tinejdžericama pruža inspiraciju i osnažuje ih da se obrazuju i razvijaju u STEM područjima. Cilj je u projekt uključiti i mlade Koprivničanke.

zatvori