Četvrtak, 28. ožujka 2024.

KOLUMNA: Kako nam je bilo u 2015. u Koprivnici, “celog sveta prestolnici”

Već par dana pokušavam izdvojiti važne stvari koje smo imali u Koprivnici u ovoj godini, ali na način da ne kritiziram i da nikome ne pišem hvalospjeve, a to je teško. Bar meni.

U naslovu je jedan od meni najljepših stihova (pored himne) o našoj Koprivnici od našeg nedavno preminulog Paje Kanižaja koji je u srcu bio veliki Koprivničanec.

Zadužujemo se, što znači da ćemo druge godine biti još više zaduženi, a to naravno nije dobro. Ovo sa prirezom u Koprivnici me podsjeća na onu prisegu Most-a. Netko se čvrsto drži obećanja… Ako zaduživanjem plaćamo kamate, a novaca treba onda je poštenije uvesti mali prirez. Ne prizivam prirez, ali vidljivo je da grad više ne može financirati svoje obveze iz redovnih prihoda.

Sporno naše Sveučilište dobilo državni status no kao da neće za dugo po spomenutim reformama potencijalnih mandatara.

Započeli su radovi na Florijanskom oko budućeg spomenika, ali izgleda da neće biti završeni. Zvali su me svojevremeno da dođem braniti ono staro drveće na tom trgu. No, ja nisam od tih da sam protiv svega novog, a to drveće je bilo za sječu jer se nije estetski uklapalo.

Vjerujem da će taj trg izgledati bolje sa nižim drvećem barem u tom dijelu. Takvih protesta je bilo devedesetih prošlog stoljeća i oko izmjene drveća u parku, sad kad je naraslo svi su zadovoljni jer drveće treba ponekad zamijeniti. Usput, nisam ljubitelj trenutačnog stila koprivničke hortikulture jer je poprilično nekreativan i nadam se da će si na Florijanskom trgu zaduženi za to dati više truda. Da sam na mjestu gradske vlasti naručila bi studiju najboljih stručnjaka hortikulture da nam predlože neke izmjene koje bismo uvodili u budućnosti, a koje bi gradu dale novi štih.

Esterova ulica? Veselim se završetku radova, navodno još ove godine.

Dobili smo nekoliko lijepih koševa za smeće, tri pametne klupe. Lijepo, ali nije dovoljno, pa očekujem izmjenu preostalih koševa za smeće u 2016. Ovako ispada da je to po principu „izvana huj iznutra fuj“. Ne trebaju biti onakvi, može i skromnije.

Električni gradski autobus vozi, ali nekako sam stekla dojam da nije baš sve po planu. Moje roditelje još uvijek vozim do bolnice.

Skupljamo biološki otpad, dobili smeđe kante… no još uvijek nije sve po Zakonu što se tiče otpada.

Od termoelektrane na kraju grada na biogorivo ništa, svi završili na sudu. Da li smo dobili ili izgubili, vrijeme će pokazati, ali s ovakvim igračima bolje da nismo imali ništa.

Šoderica nam je ponovno postala naše panonsko more, uživali smo i ove godine.

Potok je saniran, navodno neće više biti poplave…nadamo se.

Renesansni festival sve veći, još da je prihoda i noćenja više.

Objekat trg centra (Pevec) još nije prodan i ne naslućuje se da bi se mogao uskoro prodati, a posebno ne po cijeni po kojoj je kupljen ili većoj. Oko toga će najvjerojatnije biti više priče u 2016.

Pokazali smo humano lice oko imigranata u prolazu, ali nitko nije shvatio da Botovo nije u Slavoniji pa na promociji Podravine i grada trebamo još puno poraditi.

Gledam neki dan popunili se prazni poslovni prostori na Zrinskom trgu. Je li stvarno krizi kraj………. moramo vjerovati da je. Triput hura…..

Navodno smo najveće gradilište u Hrvatskoj, otvorena tri velika gradilišta. Srce puno ponosa….

Kad počneš nabrajati onda vidiš da je bilo dosta aktivnosti, naravno ne mogu sada o svima elaborirati, ali ipak je dobro kada imaš što nabrajati i zaboraviti čak.

Nažalost nemam više prostora za dalje..

Što i kako u 2016.godini

Više o tome sljedeći put, ali za sada samo nekoliko želja.

Osobno nam želim svima više osmijeha na licu, a posebno našoj gradonačelnici jer ne ulijeva nam optimizam njen standardno zabrinut izraz lica. Jest da to kompenzira optimistični Mišel Jakšić, ali on bi opet trebao malo više realnosti u nastupima jer vrijeme političkih fraza i floskula prolazi.

Političkoj oporbi želim da se dobro pripremi za izbore u 2017. jer bez dobre oporbe nema dobrog posla. Vjerujem da ćemo imati koristi od izbora jer prije njih se svi više trude.

Svim Koprivničankama i Koprivničancima, u zemlji i svijetu, svima koji to jesu i koji će to tek postati, želim Sretan Božić i ugodne blagdane.

Krenimo u 2016. sa osmijehom, on ništa ne košta.

zatvori