Četvrtak, 25. travnja 2024.

Keleminec i A-HSP dižu spomenik Rafaelu Bobanu u centru Koprivnice

Autohtona-Hrvatska stranka prava najavila je za pet do 12 skup na Florijanskom trgu u Koprivnici. Od predsjednika stranke, Koprivničanca Dražena Keleminca, doznajemo da su u stranci odlučili postaviti spomenik ustaškom pukovniku i generalu Hrvatskih obrambenih snaga Rafaelu Ranku Bobanu.

Tako žele obilježiti 108. Bobanov rođendan, kaže Keleminec, te podsjeća da je Boban za vrijeme Drugog svjetskog rata živio upravo u zgradi koju Koprivničanci nazivaju “stara zdravstvena”.

Inače, još su uvijek živa sjećanja na djelovanje Bobana i njegove ustaške vojske u Koprivnici. Od veljače 1944. godine, nakon preuzimanja od partizana, Boban je zapovijedao Koprivnicom. Iz odmazde je u veljači dao streljati 10 civila a u lipnju još četvoricu. „Bobanovci“ kako su zvali ustašku vojsku pod Bobanovim zapovjednšitvom, u krvavoj su bitci odbili partizanski napad na Koprivnicu 13. listopada 1944. Boban se 1945. povukao u Austriju te se kod Bleiburga uspio probiti na sigurno. Prema nekim izvorima, poginuo je 1946. upravo u Podravini u borbi protiv partizana, no službenih potvrda o njegovoj sudbini nema.

Kako je policija zabranila današnji skup A-HSP-a na Florijanskom trgu, Keleminec očekuje da će biti uhićen, no kaže da imaju spreman plan B. Na upit kako misle postaviti spomenik na javnoj gradskoj površini bez potrebnih dozvola, prije otprilike dva sata nam je uzvratio da upravo ide u Gradsku upravu zatražiti lokacijsku dozvolu. To je, kaže, dovoljno jer intervencija u prostoru ne prelazi površinu od 15 kvadrata. Za očekivati je očito još jedan Keleminčev show.

zatvori