Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO: Čaroban pogled s obale Prigorskog mora

Stabilna anticiklona koja nikako da ‘olabavi’ nad našim krajevima ovih nam dana donosi čestu maglu i nisku naoblaku. Dok u nizinama vlada turobno sivilo, za uživanje na suncu ponekad je dovoljno otići na najbliži planinski vrh. Evo kako je to izgledalo u nedjelju na Kalniku.

Za sve je kriva temperaturna inverzija (o kojoj smo već pisali) – sloj hladnijeg zraka zarobljen je ispod toplijeg. Niska naoblaka u nedjelju je pružila svoje pramenove do 500-i-nešto metara nadmorske visine, što znači da su i niže planine – poput Kalnika – virile van. Čitav vršni greben Kalnika kupao se u suncu, kao i niža okolna brda, dok je područje sjeverno prema Varaždinu bilo potpuno vedro i sunčano.

Izvor: NASA/GSFC Rapid Response, Aqua/MODIS
Izvor: NASA/GSFC Rapid Response, Aqua/MODIS

Greben Kalnika stoga je bio svojevrsna razdjelnica maglovitog i sunčanog vremena, barem što se tiče nizina. Tu je ulogu prije nekoliko dana imala Ivanščica. Postojala je i mogućnost da jugozapadni vjetar malo poremeti inverziju i rastjera maglu, no to se ipak nije dogodilo. Stoga su svi planinari i drugi namjernici, među kojima i fotoreporter Drave info, mogli uživati u divnom pogledu na “Prigorsko more” magle i niske naoblake.

zatvori