Petak, 19. travnja 2024.

Felak: Konstituirali smo Sabor u svečarskoj atmosferi, za razliku od prošlog puta

Danas je iz drugog pokušaja konstituiran osmi saziv Sabora.

Iz zastupničkih klupa izjavu je Radio Dravi dao HDZ-ov Damir Felak, koji na poslu saborskog zastupnika zbog nespojivosti dužnosti mijenja koprivničko-križevačkog dožupana Darka Sobotu. Evo što je Felak rekao:

Mogu objaviti da je Sabor konstituiran, da je izabran predsjednik – kandidat Domoljubne koalicije i MOST-a, akademik Željko Reiner s 88 glasova za, 62 suzdržana i jednim protiv. On je bio jedini kandidat, bilo je javno glasanje i ovim rezultatom je podržan za predsjednika sabora.

Zastupnik Felak puno je zadovoljniji nego na prvom neuspjelom zasjedanju.

Atmosfera je svečarska. Danas je bilo puno manje tenzija nego za one prve sjednice na kojoj se nije uspjelo izabrati predsjednika. Atmosfera je onakova kakova priliči izboru predsjednika Sabora. Mislim da je i uvodni dio sjednice i glasovanje proteklo u demokratskom ozračju. Svatko je iskoristio svoje demokratsko pravo da se izjasni kako želi. Naš kandidat, kandidat Domoljubne koalicije i MOST-a je dobio ukupno 88 glasova što je za 9 glasova više nego što smo imali potpisa za njegovu kandidaturu.

Na sjednici Sabora bila je i koprivnička HNS-ova dogradonačelnica Melita Samoborec, koja je zamjena za Anku Mrak Taritaš koja još uvijek obnaša dužnost ministrice u tehničkoj vladi. Među zastupnicima bio je i predsjednik HSS-a, križevački gradonačelnik Branko Hrg, dok su među gostima koji su uveličali današnju svečanost bili župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota.

zatvori