Utorak, 23. travnja 2024.
Home Aktualno Žurnu izradu putovnice od sada možete zatražiti i u Koprivnici

Žurnu izradu putovnice od sada možete zatražiti i u Koprivnici

0
Žurnu izradu putovnice od sada možete zatražiti i u Koprivnici
Ako vam je ‘uletjelo’ iznenadno putovanje u inozemstvo i putovnica vam je potrebna unutar nekoliko dana, njenu žurnu izradu od sada možete zatražiti i u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

Naime, od četvrtka, 5. studenoga, dopunama Pravilnika o obrascima i evidencijama putnih isprava hrvatskih državljana te načinu dostave i preuzimanja izrađenih putovnica, građanima je omogućeno podnošenje zahtjeva za žurnu izradu putovnice u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji, a ne samo u PU zagrebačkoj – pod uvjetom da izdavanje putovnice nije nužno unutar 48 sati, već u roku od nekoliko dana. Građani će potom putovnicu moći preuzeti u sjedištu PU u Koprivnici, u roku od tri dana.

Cijena žurnog postupka izrade putovnice je 465 kuna, a osim toga, podnositelj zahtjeva plaća i upravnu pristojbu od 220 kuna – 20 kuna u državnim biljezima i 200 kuna posebnom uplatnicom ili internet bankarstvom, sveukupno 685 kuna.

Također, hrvatskim državljanima koji posjeduju važeću elektroničku osobnu iskaznicu sa certifikatima, u sustavu e-Građani dostupne su sljedeće elektroničke usluge:

  • od 29. listopada 2015. godine dostupna je elektronička usluga e-Prijava boravišta hrvatskih državljana (omogućeno je i davanje suglasnosti stanodavca za prijavu boravišta na adresi nekretnine u vlasništvu ili suvlasništvu stanodavca);
  • od 1. studenoga 2015. godine omogućeno je:
    – davanje suglasnosti roditelja za izdavanje putovnice djetetu,
    – davanje suglasnosti roditelja za izdavanje osobne iskaznice djetetu
    – davanje suglasnosti jednog roditelja za prijavu prebivališta djeteta na adresu drugog roditelja kada roditelji imaju prijavljeno prebivalište na različitim adresama,
    – davanje suglasnosti stanodavca za prijavu prebivališta punoljetne osobe na adresu stana/kuće koje je vlasnik/suvlasnik.
zatvori