Petak, 29. ožujka 2024.

Znanstveni časopis ‘Podravina’ predstavljen na Sveučilištu Sjever

Znanstveni časopis za multidisciplinarna istraživanja “Podravina” predstavljen je sinoć u prostoru Sveučilišta Sjever u Kampusu. Sveučilište je, naime, od lani suizdavač časopisa koji izlazi od 2002. i trenutno je na 27. broju, objavljenom u lipnju ove godine.

Kojim se temama bavi “Podravina”, čitatelje Drave info podsjeća povjesničar i urednik časopisa Hrvoje Petrić.

To je zapravo prvi samo znanstveni časopis koji je usmjeren na dvije stvari. Prvo, kao multidisciplinarni časopis usmjeren je na suradnju društvenih i humanističkih sa prirodnim znanostima, na građenje tih mostova, naravno vezano uz prostor Podravine. Drugo i vrlo važno je komuniciranje različitih dijelova regija uz Dravu koja povezuje Italiju, Austriju, Sloveniju, Mađarsku i Hrvatsku.

Časopis je vrlo brzo prepoznat u znanstvenoj zajednici, o čemu svjedoči i to da je kratko nakon pokretanja uvršten u elitnu bazu SCOPUS.

Prostor Podravine znanstveno je zanemaren, kaže akademik Dragutin Feletar, a povezivanje časopisa sa Sveučilištem Sjever važan je korak naprijed i za časopis i za Sveučilište, ali i za samu ovdašnju znanost.

Naprosto je nevjerojatno koliko malo znanstvenih radova ima o Podravini u odnosu na neke druge krajeve Hrvatske, a kamoli Srednje Europe. Mislim da smo naišli na plodno tlo, već je nekoliko ljudi sa Sveučilišta Sjever objavilo svoje znanstvene radove. Siguran sam da će u sljedećim godinama toga biti puno više i da će taj časopis pridonijeti profiliranju Sveučilišta, ali i njegovoj afirmaciji.

U časopisu Podravina dosad je na oko 5.500 stranica objavljeno 270 znanstvenih radova. Izlazi dva puta godišnje, a u pripremi je novi, 28. broj.

zatvori