Zbog iznimno velikog interesa koji je izazvala prošlogodišnja radionica o zakonskim propisima pri otvaranju malih poduzeća, Sanja Pernjak u srijedu će održati još jednu, pod nazivom ‘Novi računovodstveni propisi u otvaranju malih poduzeća i obrta’. Ulaz je besplatan.

Mjesto: Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”, Čitaonica tiska (I. kat)
Vrijeme: srijeda, 25. studenog 2015. u 18 sati

Svi zainteresirani tako će moći naučiti više o poduzetništvu, tj. sposobnosti upravljanja privatnim poduzetništvom, o pravnom okviru osnivanja obrta i trgovačkog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o., d.o.o. ili obrt), primjeni poreza i doprinosa u poslovanju malih trgovačkih društava, obrta i slobodnih zanimanja, obračunu plaća radnika (bruto trošak plaća, obvezni porezi i doprinosi, odrađeni i neodrađeni sati radnika), računovodstvenom praćenju poslovnih događaja na primjeru obrta te obavljanju obrta ili slobodnog zanimanja uz radnih odnos.

Ciljana skupina ove radionice su poduzetnici početnici ili oni koji to tek namjeravaju postati, “mladi” umirovljenici, obiteljska gospodarstva, zaposleni i nezaposleni i svi oni koji će u ovom poticajnom okruženju skupiti hrabrosti i krenuti u privatno poduzetništvo.

Sanja Pernjak vlasnica je Knjigovodstvenog ureda Papirus u Koprivnici koji uspješno posluje od 1994. godine. Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu stekla je diplomu informatičara (1992.), a na Visokoj poslovnoj školi Libertas diplomirala je na stručnom studiju poslovne ekonomije (2011.). Stalni je sudski vještak za računovodstvo i financije. Uspješno surađuje s Udruženjem obrtnika u Koprivnici u kojem već dva mandata obnaša dužnost predsjednika Nadzornog odbora i Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije. Njezine knjigovodstvene usluge koriste mnogi privatni gospodarstvenici u Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji.

O programu “Knjižnica je više od knjiga – zajedno do zapošljavanja”

Radionica će se održati u suradnji s Knjigovodstvenim uredom Papirus u okviru programa „KNJIŽNICA JE VIŠE OD KNJIGA – ZAJEDNO DO ZAPOŠLJAVANJA”. Program je odgovor koprivničkih knjižničara na jedan od trenutno najvećih društveni problema – nezaposlenost. Namijenjen je onima koji traže posao ili žele pokrenuti vlastiti, onima koji se žele prekvalificirati, nastaviti školovanje ili se dodatno usavršavati.

Svima njima knjižnica nudi predstavljanje dobre prakse u (samo)zapošljavanju (tribine, radionice, kreativne radionice), literaturu za promjenu i/ili traženje posla, literaturu za uzgoj voća, povrća i životinja, literaturu za učenje stranih jezika, kratku poduku u pretraživanju potrebnih informacija o zapošljavanju te kratku individualnu poduku o korištenju računala i interneta. Osim toga, nije zanemarivo spomenuti i besplatnu članarinu za građane grada Koprivnice i stanovnike općine Gola (ugovoreno subvencioniranje) te simboličnu članarinu za ostale. U pokretanju ovog program Knjižnica se oslanja na postojeće vlastite resurse i nove modele suradnje s institucijama, udrugama i uspješnim poduzetnicima u lokalnoj sredini.
Od vlastitih resursa Knjižnica koristi primarno svoj prostor otvoren najširem krugu građana i njihovim potrebama, svoje bogate zbirke s različitim, provjerenim informacijama i znanjima, besplatan pristup internetu za svoje članove te znanja i vještine svojih zaposlenika – knjižničara, koji su vrsni stručnjaci u pretraživanju i pronalaženju kvalitetnih informacija, potrebnih onima koji se nalaze na tržištu rada.

Tekst: Maja Krulić Gačan