Srijeda, 27. ožujka 2024.

Zbog manjka specijalista rade i umirovljeni liječnici

Zbog nedostatka liječnika, ovdašnje zdravstvene ustanove za rad angažiraju umirovljene liječnike. Tako u koprivničkoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” trenutno na dijalizi radi dr. Silva Bezjak, a u traumatološkoj kirurškoj ambulanti dr. Davorin Hećimović.

Njihovim angažmanom bolnička je uprava iskoristila zakonsku mogućnost angažiranja umirovljenih liječnika na pola radnog vremena, pojasnila nam je sanacijska upraviteljica Sandra Sinjeri:

Morali smo se odučiti na ovu soluciju jer su oni gotovi specijalisti. Mi kontinuirano zapošljavamo mlade liječnike, no proces kojim oni završavaju specijalizaciju traje pet godina. Za to nam je vrijeme prihvatljiviji angažman umirovljenih liječnika jer kad raspisujemo natječaj za gotovog specijalista, nitko nam se ne javlja. Jedina je solucija da k nama dođe raditi gotov specijalist iz druge bolnice, no trenutno nam se pokazalo da nitko nema takvu želju. Ovog časa, dok se naši liječnici ne vrate sa specijalizacije ili subspecijalizacije, umjesto njih angažiramo umirovljene specijaliste.

Sinjeri pretpostavlja da će na taj način riješiti trenutni nedostatak anesteziologa i urologa, ali od veljače i dermatologa.

S nedostatkom liječnika, osobito u seoskim ambulantama, bore se i u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Na natječaje za popunu radnih mjesta u ambulantama u Goli, Ferdinandovcu i Podravskim Sesvetama nitko od liječnika nije se javio, a iduće godine bit će slobodna još dva liječnička radna mjesta, što znači da ih Dom zdravlja trenutno traži ukupno pet, rekla je Dravi info ravnateljica dr. Marija Krajina:

Za sada se rješava tako da nam uskaču naši umirovljeni liječnici, dr. Juraj Marić i dr. Stjepan Milinković, a uskoro će nam preko ugovora o djelu “uskočiti” i također umirovljeni dr. Mirko Zdeličan.

Uz njih, u županijskom Domu zdravlja angažiraju i specijalizante opće medicine iz Zagreba, trenutno u dvije ambulante radi dvoje specijalizanata iz medicine rada, a povremeno ugovorom o djelu zaposle i liječnike koncesionare, nabraja dr. Krajina i ističe:

Snalazimo se svakako. Na sreću još uvijek nismo, poput nekih drugih sredina, bili prisiljeni neke seoske ambulante staviti pod ključ. Hvala Bogu, do toga ipak nije došlo.

Ravnateljica Krajina izražava žaljenje što liječnici nisu zainteresirani raditi u seoskim sredinama iako im one pružaju dobre uvjete za život i rad. Za rad u ambulantama Doma zdravlja zasad se još nisu javili liječnici iz inozemstva.

zatvori