Petak, 29. ožujka 2024.

U planu je djelomična rekonstrukcija Doma mladih

Koprivnički Dom mladih u sljedeće dvije godine bit će podvrgnut zahvatima djelomične rekonstrukcije.

Riječ je o zgradi u centru Koprivnice koja je izgrađena 1962. godine, što samo za sebe govori o stanju objekta. Dom mladih spada u ingerenciju Komunalca, čiji je član Uprave Zdravko Petras Dravi info rekao kakvo je stanje doista:

Objekt je, s obzirom na starost, u dosta lošem stanju. Naročito se to odnosi na energetsku efikasnost. Energetskim pregledom ustanovljeno je da Dom mladih spada u F energetski razred, što je dosta loše. Razlog tome je dotrajala stolarija i neizolirajuća stara fasada te zastarjeli sistem grijanja – odnosno kotlovnica koja je toliko stara da za nju više nema ni rezervnih dijelova. Objekt nema ventilaciju ni klimatizaciju.

Dodatne probleme uzrokuju oštećenja hidroizolacije podruma, kaže Petras:

Za jačih kiša često dolazi do prodiranja vode u podrum. Posljedica toga su vlažni podovi i zidovi što onemogućava korištenje podrumskih prostorija. Inače bi se ti prostori mogli urediti čime bismo dobili dodatnih 290 kvadrata iskoristivog prostora u Domu mladih.

U Komunalcu stoga planiraju dvogodišnju obnovu. Prvo će iduće godine uložiti 100.000 kuna u izradu projektne dokumentacije eneergetske obnove zgrade, ali i prvu fazu konkretnih radova procijenjene vrijednosti 670.000 kuna, kaže Petras:

Od konkretnih radova iduće godine planiramo hidroizolaciju, rekonstrukciju sustava grijanja i obnovu dotrajalog parketa u dvorani kojega treba pobrusiti i polakirati. U planu su i radovi na katu – zamjena unutarnje stolarije, odnosno vrata, a potom i ličenje zidova.

Za 2017.-u godinu planirano je ulaganje od 800.000 kuna

To su financijski zahtjevniji radovi – izgradnja nove termofasade i zamjena vanjske stolarije – prozora i vrata. Vrlo je izgledno da će projektom biti obuhvaćena i toplinska izolacija ravnog krova.

Riječ je o radovima koji će se uglavnom izvoditi s vanjske strane, pa ne bi trebalo biti problema pri korištenju Doma mladih. Jedino soboslikarske radove na prvom katu planiraju izvoditi tijekom ljeta, kad se taj prostor manje koristi, kaže Petras.

Također najavljuje da će Pub, prema najavi zakupca, ponovo proraditi sredinom prosinca.

zatvori