Četvrtak, 28. ožujka 2024.

U Koprivnici sve spremno za nedjeljne parlamentarne izbore

U Koprivnici je sve spremno za nedjeljne parlamentarne izbore, iako danas još nije poznat točan broj birača.

Rekao je to Radio Dravi predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Damir Ronić pojasnivši:

Od tijela državne uprave nismo još dobili podatak o broju birača, ali znam da je za područje Grada Koprivnice i svih okolnih 11 općina naručeno oko 49.500 listića pa možemo zaključiti da na ovom području ima oko 49.000 birača.

Za provedbu izbora u Koprivnici je utvrđeno 41 biračko mjesto. Uz redovnih 38, još su tri izvanredna. Jedno je u gradskoj vjenčaoni za one koji su prijavili da će na dan izbora biti izvan svog mjesta stanovanja te da će svoju građansku dužnost i obvezu konzumirati u Koprivnici. Dva izvanredna biračka mjesta su u Domu za starije i nemoćne na koprivničkom Lenišću te u Domu za odrasle osobe Cedar za njihove štićenike. Osim toga, sudjelovanje u izborima bit će omogućeno i drugim građanima koji ne mogu do birališta, upozorio je Ronić:

Birači koji zbog bolesti, starosti, nemoći nisu u mogućnosti doći na biračko mjesto, mogu već od Gradskog izbornog povjerenstva pozivom na broj 279–501 zatražiti do dana izbora, dakle do nedjelje, zatražiti da im se omogući glasovanje u njihovim kućama. Mi ćemo to proslijediti biračkom odboru.

Glasovanje kod kuće bit će omogućeno i građanima koji će to od svog biračkog odbora zatražiti još u nedjelju do 12 sati, kaže Ronić te upozorava:

Birački odbor će morati procijeniti, s obzirom na broj raspoloživih ljudi, da li će moći poslati ljude građanima koji nazovu poslije 12 sati.

Ronić stoga poziva građane da na vrijeme izraze svoju potrebu glasovanja kod kuće, pri čemu je važno znati na kojem biračkom mjestu redovno glauju.

zatvori