Četvrtak, 18. travnja 2024.

Srednjoškolci, čuvajte se hepatitisa

Udruga Hepatos već šestu godinu za redom provodi program edukacije podravsko-prigorskih srednjoškolaca o virusnom hepatitisu.

Riječ je o bolesti od koje boluje svaki dvanaesti stanovnik Zemlje pa je trenutno hepatitisom B ili C zaraženo oko 500 milijuna ljudi, što je 15 puta više od oboljelih od HIV/AIDS-a. Većina njih ni ne zna da je zaražena a godišnje od posljedica virusa hepatitisa umre oko milijun ljudi. U Hepatosu su kao rizičnu skupinu prepoznali srednjoškolce te su stoga edukacije usmjerili upravo prema njima, rekla je Dravi info predsjednica Zlata Golubić.

Znamo da je upravo kod mladih prisutno tetoviranje, piercinzi, zajedničko korištenje pribora za osobnu higijenu poput britvica i žileta… To su sve potencijalni prenositelji virusa hepatitisa C. On se isključivo prenosi krvlju pa ih educiramo da izbjegavaju te rizične radnje kojima bi mogli zaraditi virusni hepatitis.

Edukacija u koprivničkom Domoljubu održana je za učenike prvih razreda Gimnazije Fran Galović. Podijeljeni su im edukativni materijali, predavanje je održala infektologinja koprivničke bolnice dr. Vesna Mađarić, a na kraju su imali prilike pogledati i edukativnu kazališnu predstavu „Lucijina priča“ RI Teatra iz Rijeke.

zatvori