Subota, 20. travnja 2024.

Spomenik braniteljima još uvijek nije gotov, iskrsnule su nepredviđene okolnosti

Rokovi za završetak braniteljskog spomenika na koprivničkom Florijanskom trgu ponovo su probijeni. Ni mjesec dana produljenja u odnosu na zadani Dan koprivničkih branitelja – 30. rujna – nije bilo dovoljno jer su tijekom gradnje iskrsnule nepredviđene okolnosti.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak Radio Dravi je pojasnila da je bilo nekoliko dana lošeg vremena, tijekom kojih nije bilo moguće izvoditi građevinske radove. Kopanjem je oštećeno korijenje pa je potrebno ishoditi dozvole za rušenje dodatna četiri stabla, a i tijekom izrade samog spomenika dolazi do novih intervencija za koje treba osigurati tehničku potporu, ali i potrebnu dokumentaciju.

Tek kad počnete raditi vidite što je na terenu i svaka takva situacija vam produljuje rok izvedbe.

Na konkretan upit kad će onda braniteljski spomenik u Koprivnici doista biti gotov, gradonačelnica Želježnjak je odgovorila:

Ja u ovom trenutku ne znam točno kad će spomenik biti gotov. Ali isto tako sam svjesna da ima onih koji kažu da sam kraj izgradnje braniteljskog spomenika tempirala za izbore. E, ne! Nije za izbore. Spomenik će biti otkriven kad sve bude gotovo. Više ne želim govoriti kad će spomenik biti gotov. Rokovi jesu probijeni, ali zbog autorskih zahvata i njegovih traženja koje moramo svi poštivati, te zbog poštivanja specifičnosti terena koje su se pokazale tijekom radova kao i zbog dodatnog rušenja stabala. A za sve to moramo pričekati stručne službe koje sve to moraju dokumentirati.

Uz izgradnju spomenika Zvona Alema Korkuta, Zrinski trg, za podsjetiti je, provodi i prvu fazu rekonstrukcije Florijanskog trga u strogom centru Koprivnice.

zatvori