Subota, 20. travnja 2024.

PUTOPIS: Singapur – najuredniji zatvor na svijetu

Tekst: Antonija Matković

Kako je živjeti u urednom i sigurnom paklu ispričat će vam Antonija Matković, mlada magistrica novinarstva koja je bila na privremenom radu u jednoj lokalnoj televizijskoj kući u Koprivnici, a kojoj je Singapur trenutačna adresa.

Nakon nepunih godinu dana provedenih u ovom gradu, moram istaknuti za početak kako je život u Singapuru najsigurniji i najorganiziraniji nego bilo gdje na planetu. Ovaj lavlji grad, u pravom prijevodu Singa – pura, svakako ne pripada tipičnom stilu jugoistočne Azije.„Singapore is a fine city“ – i da ne mislite kako je divan, „fine“ je engleski pojam za kaznu. Ukratko, kazna se plaća za sve: pušiš li u blizini (stambene) zgrade, piješ li vodu u metrou, jedeš li svoje omiljeno pecivo, ispljuneš li žvakaću gumu, a ne daj Bože koristiti drogu ili slične opijate.

Foto: Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

Zašto je najsigurniji, pitate se. Ovdje se ilegalni imigranti osuđuju na dugotrajne zatvorske kazne s dodatkom okrutnog bičevanja. Osim toga, posjetitelji na ulasku u Singapur dobivaju formular koji moraju ispuniti, a na njemu velikim slovima piše da se pronalazak droge u Vašoj prtljazi ili među osobnim stvarima kažnjava vješanjem. To nikako nije šala – mnogi na taj način skončaju, ne samo zbog teških droga. Užasno su stroge kazne i za kojekakve prijestupe, često bizarne.

Primjerice, žvakaće gume su zabranjene, a novčana kazna za ispljunutu žvakaću nepojmljivo je visoka. Zbog brutalnosti zakona zapravo nije čudna takva uređenost Singapura. Moram priznati da sam žvakala žvaku i nitko me nije kaznio za ovaj prekršaj. Njihov pristup izvana je jako strog, ali zapravo neće stvarati problem ako nema potrebe. S godinama se strogoća smanjila.

Foto: Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

No nije sve tako crno. Singapur je prije 50 godina bio dio Malezije. Stoga, ako pogledate muzejske slike, umjesto siromašnih kućeraka, danas vam vratove lome golemi luksuzni neboderi. Nadasve skup život. Oko vas žure rijeke poslovnjaka s aktovkama, a miješaju se sve rase i svi jezici svijeta. Najbrojnija rasna skupina su Kinezi, zatim ih slijede Malajci i Indijci. Dok turisti u drugim zemljama jugoistočne Azije privlače pozornost domaćih stanovnika, ovdje svatko ganja svoj posao i nitko zapravo nikoga ne gleda.

Foto: Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

Singapur je najčistiji i najzeleniji grad koji sam ikad vidjela. Ulice su toliko čiste da doslovce blješte, posvuda u izlozima uredno su izvješene cijene, izdan je račun za svaku robu ili uslugu – sve je toliko transparentno da bi se i mnoge zapadnoeuropske zemlje mogle posramiti.

Kako sam već navela, tu zajedno obitava više nacija, pa tako svakog mjeseca možete naići na kakav festival, slavlje ili praznik. Zahvaljujući kineskom utjecaju, najznačajniji je praznik kineska Nova godina, odnosno Lunarna nova godina. Slavlje traje više od mjesec dana, a cijeli grad preplavljen je mandarinama, crvenim kineskim ukrasima i simbolima životinje čija je, prema njihovu horoskopu, vladavina određene godine.

Među ostalim, ističe se i Indijski festival svjetlosti, Dipavali, koji se slavi od listopada do studenoga. Za Malajce je najznačajniji Ramadan, a jednako se slave i kršćanski Božić i Uskrs.

Foto: Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

Za kretanje gradom najbolje je koristiti podzemnu željeznicu za veće udaljenosti. Vrlo je čista, uredna i dobro organizirana. Gotovo bih se usudila reći: “Zastrašujuće dobro”. Nakon što završite vožnju, naravno, nemojte ni pomišljati baciti kartu na pod jer vas inače – već znate – očekuje brutalna kazna. Ako ste pomisliti da će biti dovoljno baciti je u koš, prevarili ste se. Postoje posebna mjesta kod izlaza na svakoj postaji gdje se baca upravo iskorištena karta. Dobra vijest je da vam na kraju cijelog postupka aparat vrati jedan singapurški dolar (otprilike 5 kuna) pa se zbog toga osjećate dobro jer ste napravili dobru stvar za zaštitu okoliša.

Omiljenija odredišta svim su turistima Сhina Town i Little India. Ta dva dijela grada odskaču od ostatka. Uživat ćete u obilju boja i različitosti oblika koji rese hinduističke i budističke hramove. Nije važno u kojem se dijelu Singapura nalazite, uvijek je sve savršeno čisto i sigurno, dakako, a kakvi su? Izgledom… Pa, onako kako kineske i indijske četvrti u pravilu izgledaju. Kuće s malim prozorima, mnogo šarenila, buvljaci, glasni i agresivni prodavači, čijim “đinđurijama” u konačnici nećete moći odoljeti pa ćete otići kući s potpuno nepotrebnim predmetom koji će vam izgledati očaravajuće samo prvih pet minuta. Hramovi, mnoštvo cvijeća u svim bojama te bujna tropska vegetacija ono što će vam ostaviti sjajan dojam. Za pun osjećaj tradicije i egzotičnosti predlažem vam da posjetite indijski hram Sri Veeramakaliamman posvećen Kali, indijskoj boginji koja simbolizira vrijeme, promjenu, vječnost i smrt.

Foto: Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

Obavezno treba obići i singapurski nacionalni symbol – Merlion. Visok je 8,6 metara, a predstavlja skulpturu lava-ribe tešku 70-ak tona. Singapore eye, koji je adaptacija londonske verzije, čak je veći nego originalni. Meni osobno nezanimljiva atrakcija, ali tko voli, nek’ izvoli.

Arab street je zanimljiva ulica puna arapskih, iranskih, perzijskih i sličnih restorana, s odličnom hranom. Tu su smješteni i sjajni barovi, a Blue Jazz je onaj koji morate posjetiti. Ovaj bar se nalazi u Haji lane ulici, oslikana raznim grafitima.

Kada se želim opustiti, odem na plažu na poluotoku Sentosa. Na svakom koraku su restorani i klubovi, a na ležaljkama možete ugodno provesti cijeli dan, čitajući ili pišući. More je, na žalost, prljavo, ali pješčane plaze iznimno su lijepe i čiste. Ono što je u cijeloj priči loše, a možda i više od toga – pogled s plaže na goleme kruzere i tankere. Zapravo, bez pretjerivanja, katastrofa.

Foto: Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

Kao građevinu ističem Marina Bay Sands Hotel, koji izgleda kao svemirski brod, a Louis Vuitton smjestio se na vlastitom otoku. Marina Bay Sands najpoznatiji je singapurski hotel, s jos poznatijim bazenom. Oko njega smjestilo se mnogo atrakcija pa sve možete vidjeti u jednom mahu i u vrlo kratkom vremenu. Kada sam ušla u Gardens by the Bay, poznate singapurske vrtove, imala sam osjećaj kao da sam u filmu Avatar. Divovska stabla puna su sunčane energije tijekom cijelog dana, a navečer iskre poput golemih prskalica u neonskim bojama. Energija je toliko jaka da vam se čini kako je oživjela i biljke.

Šopingmanija? To ovdje za mene – ne postoji. Highstreet brendovi skuplji su nego u ostatku svijeta, s tim što ne mogu reći točno koliko su cijene više, no svakako mogu potvrditi da odavde nećete otići s još jednim koferom punim odjeće, cipela ili torbica, kao što možete kad odete u obližnji Tajland, Indoneziju ili Maleziju. Najpoznatija šoping ulica jest Orchard road i toliko je velika i dugačka da vam treba valjda tri dana da je cijelu prođete. Najpoznatije mjesto za jeftinu kupnju je svakako Bugis street. Obiluje trgovinama s robom koju ćete često vidjeti na ebayu ili sličnim internetskim stranicama. Zaista ima svega, tako da nećete požaliti, a i usput ćete napuniti kufer sa jeftinim sitnicama i suvenirima.

Foto: Antonija Matković
Foto: Antonija Matković

Ukusna hrana od plodova mora, indijske prate i kineske nudle – tu možete pojesti što god vam padne na pamet. Ovo je grad u kojem ćete uživati u hrani te raznim okusima i začinima, a možete jesti u bilo koje doba dana. Upozorenje: vrlo lako dobijete na težini ako se opustite.

Epicentar noćnog života nalazi se, možemo reći, pod zvijezdama, jer su se najpoznatiji noćni klubovi smjestili od 60. do 80. kata brojnih nebodera. Moji su favoriti 1Аltitude Bar i Ce la vie. Osim toga, Clark Quey je najpoznatija ulica s klubovima i restoranima – obavezno posjetiti i fotografirati se po noći – svjetla iza vas i oko vas su poput zvijezda.

Kako bilo, prema Singapuru teško ćete moći ostati ravnodušni – možda ćete ga zavoljeti, možda čak i zamrziti, ali budite sigurni da ga nikad nećete zaboraviti.

Antonija Matković

zatvori