Subota, 20. travnja 2024.

Prvi snjegovi su pred vratima, a Zimska služba za njih je spremna

Premda su vremenske prilike daleko od zimskih, danas je ipak službeno nastupilo razdoblje zimskih uvjeta na hrvatskim cestama.

Tim je povodom jutros održana sada već tradicionalna smotra koprivničke gradske Zimske službe čiji nam je voditelj Dražen Marđetko rekao tko i što čini gradsku Zimsku službu:

Pedesetak ljudi u uvjetima punog naleta snijega s 5 kamiona i tri traktora s posipačima i ralicama, dva miniutovarivača za čišćenje užih raskršća, četiri rovokopača za čišćenje i proširivanje raskršća te dva gredera kao i po jedan traktor s ralicom u svakom mjesnom odboru.

Ustupio Grad Koprivnica.
Ustupio Grad Koprivnica.

Svima njima posao je omogućiti prohodnost Koprivnicom uslijed snježnih padalina, konkretno – kaže Marđetko:

Vodimo brigu o 252 km gradskih cesta i 98 km pješačko-biciklističkih staza od kojih na Koming otpada 52 km, a ostalo čisti Komunalac. Sve osim državnih cesta – to su Bjelovarska, Braće Radić, Pavleka Miškine, Varaždinska i Križevačka. To su glavne prometnice na pravcima izlaska iz grada koje za Hrvatske ceste čisti PZC Varaždin.

Ustupio Grad Koprivnica.
Ustupio Grad Koprivnica.

Marđetko podsjeća da Zimska služba djeluje prema Operativnom planu Zimske službe. Grad je podijeljen u tri razine prednosti čišćenja snijega, te su obveze potpuno jasne:

Zimska služba je obvezna očistiti grad u roku 10 do 12 sati nakon prestanka padanja snijega. Nama za taj posao treba, ovisno o intenzitetu 6 do 8 sati. U slučaju ogromnih padalina, dužni smo samo osigurati prohodnost i to u prvom prioritetu.

Što znači osiguranje prohodnosti?

To znači da – ukoliko imate propisanu zimsku opremu, da se svojim vozilom možete bez problema kretati po prometnici sa snježnim pokrivačem od 10 do 15 cm. To dozvoljava i zakon jer je propisano da se cesta smatra prohodnom uz uporabu zimske opreme kada na njoj ima 15 cm snijega.

Ustupio Grad Koprivnica.
Ustupio Grad Koprivnica.

No, Koprivničanci su navikli da asfalt u gradu, bez obzira na snježne padaline, bude crn, dakle da prometnice budu tako očišćene:

Bit će tako i ove godine. To je standard koji smo dostigli i od kojega ne odstupamo. No građani moraju biti svjesni da nije isto ogromne količine snijega maknuti s gradskih prometnica, gdje je ograničen prostor, ili s magistrala gdje se snijeg jednostavno izgura s ceste.

Ne treba smetnuti s uma da osim Zimske službe čistiti snijeg imaju i građani, podsjeća Marđetko.

Građani su dužni očistiti nogostupe ispred svojih kuća i zgrada kao i ispred poslovnih prostora. Također su dužni očistiti prilaze kućama i zgradama.

Ustupio Grad Koprivnica.
Ustupio Grad Koprivnica.

Organizacijom i planovima Zimske službe, zadovoljna je i sama gradonačelnica Vesna Želježnjak:

Kao i svake godine, uvijek smo spremni. Obzirom na ove vremenske prilike, nadamo se da snijega još dugo neće biti, no da padne u bilo kojem trenutku, ne može nas iznenaditi.

Recimo i da je u gradskom proračunu za djelovanje zimske službe osigurano dva milijuna kuna.

zatvori