Subota, 20. travnja 2024.

Predstavljen 41. Podravski zbornik, prvi s intervjuima poznatih Podravaca

41. izdanje Podravskog zbornika predstavljeno je danas javnosti u Galeriji Koprivnica.

Na naslovnici Podravskog zbornika prvi je puta fotografija bregunice ili podravske lastavice, čime se naglašava značaj ptičice čijih 70% populacije obitava upravo u našem kraju pa se može tumačiti da je riječ o našoj endemskoj vrsti, rekao je to Radio Dravi urednik Podravskog zbornika Robert Čimin te istakao glavne teme:

Ove godine imamo novine, a to su razgovori, dakle intervjui s poznatim Podravcima. Ove godine su to Martin Sagner, Mijo Kovačić i Milan Generalić. Osim toga, uspjeli smo s nekoliko općina dogovoriti da ih na nekoliko stranica popratimo te da na nekoliko stranica objavimo kronološkim redom što su oni od rujna do rujna uspjeli realizirati.

Zbornik je tematski podijeljen na članke, priloge, književne priloge, podravsko nakladništvo i podravske kronike na 296 stranica. Tiskan je u tisuću primjeraka, a ove mu je godine pridodana i Bibliografija Podravskog zbornika koju je kao retrospektivu od 1975. do 2014. godine napisala muzejska knjižničarka Božica Anić te je na tom projektu radila godinu i pol dana.

Urednik Čimin posebno je vrijednom istakao činjenicu da su od 1977. pa do 1992. godine u biblioteci Podravskog zbornika izdane 34 knjige. Stoga upravo objavljena Bibliografija na neki način predstavlja početak revitalizacije i ovog dijela Podravskog zbornika, zaključio je.

zatvori