Četvrtak, 25. travnja 2024.

Predstavljanje dviju novih knjiga Božice Gašparić

Dvije nove knjige Božice Gašparić bit će predstavljene na još jednoj u nizu tribina pod nazivom “Književno zrcalo” koje organizira Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika.

Radi se o knjigama “Zvjezdarij soneta” “Priče iz danila” u izdanju podravsko-prigorskog DHK-a. Na tribini i predstavljanju sudjelovat će književne kritičarke Lada Žigo i dr.sc. Željka Lovrenčić te književnica Enerika Bijač, dok će pjesme i prozu čitati sama autorica. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se Tomislav Benotić i Matej Gašparić.

Tribina će se održati u srijedu, 25. studenoga, od 18 sati u Galeriji Koprivnica.

Božica Gašparić rođena je 1966. g. u Koprivnici. Živi s obitelji u brežuljkastom Starigradu pokraj Koprivnice. Radi u kompaniji Podravka d.d. u Koprivnici. Dobitnica je Diplome Hrvatskog Sabora kulture (2006.g.) za 20. godišnji doprinos u kulturno umjetničkom životu kompanije i grada.

Član suradnik DHK od 2010.g. u Podravsko – prigorskom ogranku u Koprivnici. Punopravni član DHK od 11.mjeseca 2013. godine.

Godine 1990.g. izdaje prvu zbirku pjesama „Bajke u okovima“ dok 2004.g. izlazi druga zbirka pjesama „Cvjetovi duge“, a 2006.g. izdaje treću zbirku pjesama „Hrvatski krajolik“ i priču „Filipove zvijezde“.

Zbirka pjesama „Mrve ljubavi“ izašla je 2009. g.

Godine 2012. u izdanju biblioteke DHK Ogranka Koprivnica tiskana je i pete zbirka pjesmama „Sjaj trna u svemiru“ .

Lektorirana proza Priče iz danila prvi je prozni uradak koji čeka svoje objavljivanje.

O spomenutim djelima recenzije su ispisali poznati naši književnici i znanstvenici: Ernest Fišer, Dragutin Feletar, Enerika Bijač, Dubravko Bilić, Maja Gjerek, Slavko Fijačko i Đuro Vidmarović.

Godine 2010. svojim radovima , pored autora iz Hrvatske i Europe, 8pjesama uvršteno je u Antologiju hrvatskog pjesništva XX stoljeća iz Osijeka. Godine 2013. na pjesničkom natječaju u gradu Osijeku, dodijeljena je II nagrada za rodoljubnu pjesmu. Na duhovnom književnom natječaju Stjepan Kranjčić Križevci 2011. i 2013. godine objavljene su pjesme Nebeska bonaca i Siromašna srca.

Objavljuje u lokalnom Koprivničkom godišnjaku, pored poezije i kratke priče.

 

zatvori