Utorak, 26. ožujka 2024.

Policija povodom Martinja provela pojačan nadzor alkoholiziranosti – “najveseliji” su bili biciklisti

Tijekom desetodnevnog razdoblja koje je završilo ove nedjelje, djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke proveli su pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave blagdana sv. Martina, popularnog “Martinja”.

Od ukupno 994 zaustavljena vozača, njih 94 bilo je pod utjecajem alkohola, dakle nešto manje od 10%. Podijelimo li broj alkoholiziranih vozača prema količini alkohola u organizmu, dobivamo prilično ravnomjernu raspodjelu: trećina ih je imala od 0,5 do jednog promila, trećina od jednog do 1,5 promila, a trećina – točnije 31 vozač – imala je više od 1,5 promila alkohola u organizmu. Recimo da su četiri mlada vozača imala do 0,5 promila, što ih nije izvuklo jer za mlade vozače i dalje vrijedi “pravilo 0,0”.

Osim alkohola, policijski službenici evidentirali su i druge prometne prekršaje – tako se, od ukupno 491 prekršaja, njih 98 ili 20% odnosilo na alkohol. Zanimljiv je podatak i kako su, statistički gledano, “najveseliji” bili vozači bicikla: od 825 kontroliranih vozača osobnog automobila, pod utjecajem alkohola bio je 61, odnosno njih 7%. No, od 76 zaustavljenih biciklista, čak 32 ih je bilo alkoholizirano, što je oko 42% ukupnog broja. Vozači teretnih vozila i traktora u vrlo su malom broju bili alkoholizirani.

Četvorica vozača zadržana su u posebnim prostorijama do otriježnjenja, a sedam ih je uhićeno i protiv njih su provedeni žurni prekršajni postupci.

Rekorder po broju promila u organizmu bio je 33-godišnji vozač bicikla uhvaćen 6. studenoga kasno navečer u Podravskim Sesvetama – “napuhao” je 3,22 promila. Smješten je u posebnu prostoriju dok nije došao k sebi.

Recimo i kako su tijekom provođenja pojačanih mjera nadzora zabilježene 22 prometne nesreće u kojima je 15 osoba ozlijeđeno. Šest nesreća prouzročili su vozači pod utjecajem alkohola.

Kako vozači pod utjecajem alkohola i dalje u velikom broju sudjeluju u prometu na cestama i pritom uzrokuju prometne nesreće, djelatnici PU koprivničko-križevačke i dalje će provoditi pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

zatvori