Petak, 29. ožujka 2024.

Policija poručuje: Slavite Martinje, ali trijezno za volan

Vozači pod utjecajem alkohola i dalje su veliki problem na podravsko-prigorskim prometnicama – prošlog su mjeseca izazvali 28 % prometnih nesreća, odnosno svaku treću.

Kod govorimo o onima najtežima, upravo su alkoholizirani vozači prouzročili 6 nesreća sa smrtno stradalim osobama, 58 s ozlijeđenim osobama te 75 nesreća u kojima je posljedica bila samo materijalna šteta.

U tim je nesrećama smrtno stradalo 8 osoba, teško ih je ozlijeđeno 19, a lakše su ozlijeđene 62 osobe. Ove crne brojke javnosti je priopćila voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc te upozorila da policija do 16.-oga studenoga provodi prigodne policijske martinjske akcije – pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola:

Obzirom da nam je sredinom tjedna blagdan svetog Martina, popularno Martinje, primarno ćemo provoditi pojačani nadzor prometa u kojemu ćemo primarno biti usmjereni na nadzor alkoholiziranosti vozača. Osim toga, nadzirat ćemo i da li vozači upravljaju vozilima i pod utjecajem drugih opojnih sredstava poput droga. Stoga ćemo vozače testirati i na prisutnost droga u organizmu.

Policija ovih dana posebnu pažnju posvećuje i mladim vozačima:

Osim nadzora alkoholiziranosti posebnu ćemo pozornost u nadzoru prometa posvetiti i nadzoru mladih vozača. Moramo istaći da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Naravno da će policijski službenici sankcionirati i svaka druga gruba kršenja prometnih propisa.

Škvorc kaže da uz ove, policija provodi i druge ciljane akcije. Namjera im je povećanje stupnja sigurnosti u prometu jer žele izbjeći datno povećanje crnih brojki na podravsko-prigorskim prometnicama.

Škvorc je podsjetila i da je slična akcija provedena i lani oko Martinja, kad nisu evidentirane prometne nesreće koje su izazvali alkoholizirani vozači.

zatvori