Utorak, 26. ožujka 2024.

Njihova je misija – popularizirati bisernicu

Tomislav Benotić i Matej Gašparić došli su na ideju kako među mladima popularizirati tamburicu. Ovaj mladi koprivnički duo obrade poznatih hitova svira na gitari i bisernici, a kako su došli na tu ideju pročitajte u intervjuu koji slijedi.

Nela: Za početak, možeš li našim čitateljima reći čime se to baviš?

Tomislav: Prijatelj i ja smo došli na ideju da bi mogli raditi instrumentalne covere u kombinaciji bisernice – koja je više folklorni instrument i gitare kao pratnje. Počeli smo s baladama, pa s rock stvarima i tako dalje.

Nela: Od kad traje tvoja ljubav prema glazbi?

Tomislav: Ljubav prema glazbi pojavila se kad sam imao šest godina kad sam počeo lupati doma po kanti za smeće i loncima. Tu su mama i tata vidjeli da ima neke „vatre“ oko glazbe. Sa osam godina sam upisao glazbenu školu, smjer tambure i primarni instrument bisernica.

Nela: A odakle ljubav prema bisernici?

Tomislav: To mi je došlo od djeda koji je jako dugo svirao bisernicu.

Tomislav Benotić i Matej Gašparić na Radio Dravi. Snimila Nela Carek.
Tomislav Benotić i Matej Gašparić na Radio Dravi. Snimila Nela Carek.

Nela: Jesi li završio glazbenu školu?

Tomislav: Jesam, završio sam školu u roku s vrlo dobrim uspjehom. Stekao sam jako puno iskustva, ali nakon završetka glazbene škole sam napravio pauzu od godinu dana jer… malo mi se „zgadila„ glazba, možda je malo gruba riječ, ali nije me više toliko privlačila glazba jer sam morao puno toga štreberski raditi u školi. Tu sam se malo udaljio od glazbe.

Nela: Onda si ponovno počeo svirati bisernicu, ali malo drugačije. Možeš li nam malo pojasniti kako sad sviraš bisernicu?

Tomislav: To je tehnički i glazbeno gledano vrlo jednostavno, ali je neobično. Kad čujete za tamburu, prva asocijacija vam je KUD, folklorni ansambl, možda neki tamburaški sastavi, uglavnom folklor. Mi smo malo okrenuli priču i sad od poznatih svjetskih hitova radimo instrumentalne obrade s bisernicom.

Nela: Koje ste hitove do sad obradili i gdje ih naši slušatelji i čitatelji mogu poslušati?

Tomislav: Nas možete naći na našoj službenoj Facebook stranici i na Youtube kanalu, a neki od hitova koje smo obradili su Let her go, Viva la vida, Wake me up, Lutku i tako dalje.

Nela: Matej, možeš li nam ti ispričati kako ste počeli svirati zajedno?

Matej: Upoznali smo se na crkvenom zboru u Starigradu. Tomislav mi je poslao pjesmu koju da naučim svirati i tako je sve počelo.

Nela: Kako si ti počeo svirati gitaru? 

Matej: Dobio sam gitaru od strica iz Austrije. Prvih par godina uopće nisam svirao i nije me zanimalo, ali onda sam krenuo na satove sviranja i eto.

Nela: Idete u različite škole, kako se uspijete uskladiti s probama?

Matej: Zajedno vježbamo par puta na mjesec, ali doma sami vježbama određene pjesme i onda to sklopimo dok se vidimo.

Tomislav Benotić i Matej Gašparić.
Tomislav Benotić i Matej Gašparić.

Nela: Imate li neke uzore?

Matej: Uzori su nam još uvijek, i otpočetka su bili, 2cellos.

Nela: Je li istina da je vašu obradu pjesme Let her go pohvalili sami izvođači, grupa Passenger?

Tomislav: Da, istina je. To je bio prvi cover koji smo napravili i moj ga je prijatelj stavio na službenu Facebook stranicu Passengera. Na tu obajvu smo dobili odgovor od njih da smo jako dobri i da samo nastavimo.

Cijeli razgovor s Tomislavom i Matejom možete poslušati u petak u emisiji “Čista pozitiva” u 11:30 na 92,5 MHz.

zatvori