Srijeda, 17. travnja 2024.

Najtajnica Karmen Šafar Vondraček: Volim svoj posao, svaki dan je različit

Karmen Šafar Vondraček jedna je od pet ravnopravnih dobitnica ovogodišnje nagrade za najbolju hrvatsku tajnicu EA (Executive Assistant) što ju dodjeljuje Nacionalna strukovna udruga Hrvatska poslovna tajnica (HPT).

Po struci novinska izvjestiteljica, sebe smatra sretnicom jer ju je posao tajnice članice Uprave Podravke vezao uz rodni grad Koprivnicu i posao koji voli.

Dravi info je rekla što joj znači dobivena nagrada:

– Osobno mi znači pohvalu za moj dosadašnji rad budući sam u više od 20 godina promijenila nekoliko tajničkih mjesta. Trenutno sam u tajništu Grupe. Na neki način, to mi je i motivacija za daljnji rad na istim poslovima. Volim svoj posao i volim ljude, volim pomagati.

Što Vam je najljepše u poslu tajnice?

– Najljepša i najdraža u ovom poslu mi je dinamika. Ni jedan dan nije isti.

Nekad je sinonim tajnice bila uređena, našminkana i nafrizurana atraktivna žena nalakiranih noktiju koja tipka na pisaćem stroju i direktoru i njegovim gostima nosi kave i pepeljaru. Danas je poslovna tajnica ipak nešto drugo. Što se promijenilo?

– Kao prvo, budući se na radnom mjestu više ne smije pušiti, tajnica danas više ne nosi pepeljaru. Ha, Ha, ha. Kao drugo, promijenio se odnos prema tajnici općenito. Rekla bih da su kolege, bez obzira na hijerarhijski položaj unutar kompanije, prepoznali tajnicu kao timsku osobu koja je na neki način ravnopravni suradnik u poslovnom procesu.

Nije li poslovna tajnica danas ipak desna ruka svog šefa?

– Na neki način da. To sam htjela reći kad sam rekla „ravnopravni suradnik“ u smislu ovlasti tajnice. U svakom slučaju, mi smo osobe koje poznaju politiku kompanije, u smislu procesa, a ne politike kao pojma kojeg većina građana podrazumijeva. Znači, svaka kompanija ima svoje politike i procese. Mi smo te koje to dobro poznajemo i jedna smo spona između svih zaposlenika.

Koliko dugo radite posao tajnice?

– Posao tajnice radim gotovo jednako dugo koliko sam u kompaniji, oko 28 godina. Točnije, 20 godina jer sam najprije radila kao referent ili kao organizator.

Kad usporedite posao tajnice danas i nekad, što Vam prvo pada na pamet?

– Prva mi je asocijacija informatizacija. Nekada su tajnica tipkale na mehaničke mašine, potom na električne, a danas se tajnica mora znati služiti svim tehničkim rekla bih novotarijama. Ne samo računalom i mobitelom. Mora znati što brže doći do potrebne informacije. Mi tajnice moramo pratiti trendove, moramo biti educirane i u trendu.

Poslovna tajnica danas mora biti obrazovana i znati strane jezike, po mogućnosti više od jednog.

– Svakako. I to je jedna od stvari bez koje ne možete u poslu. Bez znanja engleskog jezika teško da ćete naći informaciju koju trebate u poslu.

Koje ste formalno obrazovanje stekli?

– Ja imam srednju stručnu spremnu. Završila sam srednju školu. Po struci sam novinski izvjestitelj. Tijekom godina usavršavala sam se na tečajevima i seminarima za tajnice. Tako sam završila i edukaciju za voditelja ureda ili Office Managera WIFI u Zagrebu.

Očekujete li da će Vam se, nakon što ste dobili nagradu za najtajnicu Hrvatske, nešto promijeniti na poslu?

– Mislim da neće. A i nema potrebe budući sam već rekla da sam izuzetno zadovoljna tu gdje jesam – i sa suradnicima, i s nadređenima, i s kolegicama s kojima surađujem kao i sa svim zaposlenicima s kojima sam u kontaktu unutar kompanije.

Za podsjetiti je da su Karmen Šafar Vondraček za ovu nagradu nominirali članica Uprave Podravke Olivija Jakupec i kompanija u kojoj radi. Ova najtajnica kaže da dobiveno priznanje ne smatra krunom svoje karijere, jer je dobila novi podstrek za daljnje usavršavanje u poslu.

Recimo i da nagradu za najtajnicu od 1996. godine dodjeljuje Nacionalna strukovna udruga Hrvatska poslovna tajnica – HPT i to u kategorijama malih, srednjih i velikih tvrtki te proračunskih i neprofitnih organizacija.

Ovogodišnja dodjela i to dvadeseta po redu, održana je u subotu, 14. studenoga u zagrebačkom hotelu Esplanade, na kojoj je Karmen Šafar Vondraček proglašena jednom od pet dobitnica koje ravnopravno dijele EA nagradu.

zatvori