Petak, 29. ožujka 2024.

Dr. Hrvoje Neimarević Muzeju poklonio vrijednu umjetničku i etnografsku zbirku

Muzej grada Koprivnice danas je primio vrijednu donaciju naivne umjetnosti i drugih etnografskih predmeta.

Riječ je o zbirci koju je još od šezdesetih godina 20. stoljeća marljivo prikupljao dr. Hrvoje Neimarević, neuropsihijatar u mirovini i dugogodišnji rukovoditelj neuropsihijatrijske službe u Koprivnici. Koliko je njegova zbirka vrijedna i koliko će obogatiti postojeću muzejsku zbirku, opisao je ravnatelj Muzeja Marijan Špoljar.

O veličini te zbirke reći ću samo jedan jedini podatak – o kvaliteti ćemo, naravno, naknadno. Naša zbirka u Hlebinama ima 500-i-nešto radova, a ova zbirka koju nam poklanja dr. Neimarević ima 520. Dakle, udvostručit ćemo stvar, s tim da u zbirci ima i stvari koje nam nedostaju, a ima i slika i skulptura koje su od tolike važnosti da će sigurno naći svoje mjesto u stalnom postavu.

Među zastupljenim autorima su vrijedni crteži Mirka Viriusa, zatim radovi Franje Filipovića i Franje Vujčeca, te “zbirka u zbirci” – više od stotinu radova Ane Matine čiji je opus na granici naive i drugih vrsta umjetnosti – potom Ilija Bosilj, skulpture naše živuće kiparice Ane Mustafe i brojni drugi. Osim toga, u njoj se nalazi i 354 predmeta etnografskog tekstila – uglavnom predmeti za ukrašavanje kuće poput ručnika i stolnjaka.

A zašto je dr. Neimarević odlučio pokloniti svoju zbirku Muzeju?

Neću govoriti koliko je tu novaca uloženo, to nije bitno – bitno je da je sačuvano. U svemu tome jedna je bitna stvar: da naše folklorno blago i umjetnost ne ode u zaborav. Jer, za ovo je doba tipično da se sve zaboravlja; zaboravljaju se ljudi, djela… sve tako nekako nestaje. A ovdje, nadam se, kad to uđe u jedan muzej, u jednu ustanovu, da će se o tome ipak voditi računa, da će se to izlagati, da će se znati tko je to radio – a znat će se, valjda, i tko je poklonio.

Ravnatelj Špoljar obećao je da će se s predmetima postupati maksimalno stručno, kao i sa sadašnjom zbirkom koja je registrirana kao kulturno dobro Republike Hrvatske, a jedan njen dio bit će predstavljen javnosti već iduće godine. Spomenimo i kako to nije prva donacija dr. Neimarevića – Muzeju je, naime, već poklonio cjelokupnu ostavštinu svog oca.

zatvori