Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Krenuo projekt intermodalnog prijevoza: Jednom kartom do bilo kojeg odredišta u tri županije

Nakon nekoliko godina priprema, početnom konferencijom u Varaždinu službeno je startala realizacija projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta u sjevernoj Hrvatskoj.

Nositelj projekta je Varaždinska županija, dok su Međimurska i naša Koprivničko-križevačka županija partneri. Dožupan Ivan Pal Radio Dravi je pojasnio:

Radi se o nečemu što je u prometno uređenim državama već davno napravljeno. Nažalost, mi u Hrvatskoj takvu situaciju još nemamo. To je uređen sustav i za putnike i za robu gdje se uz minimalna ulaganja u jednom prostoru daje maksimalna usluga.

Projekt bi u konačnici trebao rezultirati postavljanjem prometnog sustava koji će omogućiti najlakše putovanje ovdašnjih stanovnika, najavio je Pal te ilustrirao mogućim primjerom:

Zamislite sad nekoga tko iz Kalinovca želi otputovati u neko selo u Međimurju, u Pribislavec. To je danas čitava ekspedicija ako nemaš vlastiti automobil. Jednim takvim modelom trebali bismo imati mogućnost s jednom kupljenom kartom, povezanim linijama da netko iz tog Kalinovca dođe autobusom do prvog željezničkog kolodvora, da željezničkim prijevozom dođe najvjerojatnije do Čakovca i onda autobusom do Pribislavca. To bi sve trebalo biti povezano, linije moraju biti jasne, kako bismo promet ljudi i roba omogućili na najjednostavniji način uz minimalna sredstva.

Za nešto manje od 5,2 milijuna kuna, koliko je na raspolaganju, u sljedećih najviše godinu dana treba biti izrađen master plan. Taj će dokument biti osnova za traženje novca iz fondova EU, a konačni sustav učinkovitog javnog prijevoza mogao bi biti implementiran u dodatne četiri godine.

zatvori