Srijeda, 24. travnja 2024.

Koprivničanci se odazvali besplatnim savjetima Pravne klinike

Koprivničanci su pokazali veliku zainteresiranost za besplatnu pravnu pomoć koju su im danas ponudili studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Radi se o projektu Pravna klinika, koja u prvom redu pruža pravne savjete, a u sklopu kojeg studenti prava jednom mjesečno posjećuju Koprivnicu.

Toni Storić jedan je od studenata koji je danas pomagao građanima u snalaženju u pravnim postupcima, a mi smo ga pitali s kojim problemima im se Koprivničanci najčešće obraćaju.

Sa svakakvim problemima se javljaju. Mi djelujemo tako da imamo šest grupa i bavimo se raznim predmetima, od zaštite prava pacijenata, zaštite prava svjedoka, žrtava, razni raskidi ugovora iz građanskog prava, onda zahtjevi za nekakvim upravnim dozvolama i sličnim stvarima.

Toni Storić. Snimio Marko Posavec.
Toni Storić. Snimio Marko Posavec.

Toni nam je rekao i koja je daljnja procedura nakon što im se građani obrate i koliko je vremenski potrebno da bi dobili odgovor.

Ovisi od predmeta do predmeta. Lakši i kraći predmeti su opće pravne informacije u kojima navodimo samo članke zakona koje da si stranke pogledaju i pomoću kojih mogu riješiti svoj predmet. Za takve predmete nam treba uglavnom tjedan dana. Za pravna mišljenja, koja su detaljnija objašnjenja, nekakav rok je do mjesec dana. Zna se naći i neki teži predmet koji zahtjeva veće savjetovanje i često ima nekakvih ispravljanja kako bi se što točnije riješio predmet pa se zna i odužiti.

Rad studenata provjeravaju profesori i mentori te nakon toga studenti kontaktiraju stranke i savjetuju ih kako da dalje postupaju.

Sljedeći posjet studenata Pravnog fakulteta Koprivnici zakazan je za 16. prosinca.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori