Utorak, 23. travnja 2024.

Jozinović: Piškornica radi sukladno zakonu, uvijek je radila i uvijek će raditi

Direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica Mladen Jozinović opovrgnuo je navode plasirane u javnosti da se na Piškornicu protuzakonito odlaže otpad.

U razgovoru za Dravu info konkretno je rekao:

Konkretno, riječ je o jednoj prijavi koja je ovih dana dosta medijski aktualna. Mogu samo reći da smo mi tvrtka u pretežito javnom vlasništvu i da je naš posao podložan radu i posjetu bilo kakvih inspekcija. Siguran sam da, da radimo nešto protivno zakonu, netko bi nas već upozorio na to. To je moj jedini komentar. Piškornica radi sukladno zakonu, uvijek je radila i uvijek će raditi.

Jozinović je pojasnio i da svega 20 posto otpada iz četiri županije osnivača RCGO-a završava na Piškornici, dok ostale količine završavaju na odlagalištima uglavnom u Slavoniji. A kako bi se osigurala likvidnost i podmirile financijske obveze koje tvrtka ima, dogovoreno je deponiranje desetak tisuća tona otpada iz Rijeke.

To je nešto što je bilo i prošlo. Pomoglo nam je u prvom mjesecu rada s tekućom likvidnošću i to je posao koji ide kraju. No mene zabrinjava što naš otpad iz naše županije završava na drugim odlagalištima otpada. 50% otpada iz Koprivničko-križevačke županije ne ide na Piškornicu, već završava na drugim odlagalištima u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zabrinjava činjenica da 70 – 80% ukupno proizvedene količine otpada ne ide ka Piškornici.

Proces kanaliziranja tog otpada prema Piškornici morat će završiti do početka rada Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Inače, ove je godine moguće na Piškornicu deponirati 25.000 tona otpada od 150.000 koliki je godišnji kapacitet odlagališta u Koprivničkom Ivancu.

zatvori