Subota, 20. travnja 2024.

Javnost potpuno nezainteresirana za uvid u prijedlog županijskog proračuna

Članovi skupštine Koprivničko-križevačke županije u četvrtak će odlučivati o rebalansu ovogodišnjeg, kao i o donošenju proračuna za iduću godinu.

Rebalans se zbog nekoliko desetaka tisuća kuna neplanirane potpore može ocijeniti čisto tehničkom procedurom, dok je donošenje proračuna s projekcijama za naredne godine jedna od najznačajnih odluka koju donose županijski skupštinari. Prema riječima županijske pročelnice za financije Robertine Zdjelar, ukupni konsolidirani proračun za iduću godinu planiran je u iznosu od 221,8 milijuna kuna.

S obzirom na to da je župan Darko Koren najavljivao smanjenje proračuna zbog objektivnih okolnosti, na koje uglavnom utječu odluke s državnog nivoa, pročelnica Zdjelar pojasnila je Dravi info zašto je proračun u apsolutnim iznosima znatno veći od ovogodišnjeg:

Zato što je metodološki ovaj puta za razdoblje od 2016. – 2018. godine trebalo uključiti kompletne financijske planove proračunskih korisnika, pa su u županijski proračun uključene županijske ustanove u zdravstvu. Drugim riječima, to znači da su tu svi prihodi koje dobiju. Najvećim dijelom su to prihodi koje dobiju. Najvećim dijelom su to prihodi koje dobiju temeljem ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Radi se o povećanju od oko 70 milijuna kuna. Stječe se dojam da je fiskalni kapacitet puno veći što zapravo nije točno ako znate koji je razlog uključivanju vanjskih dodatnih, namjenskih i njihovih vlastitih prihoda u proračun.

Županija je, kaže pročelnica Zdjelar, ispunila svoju zakonsku obvezu te još 13. listopada nacrt prijedloga proračuna javno objavila. Tako je javnost dobila uvid u temeljni financijski dokument i mogućnost utjecaja na njega. Na upit koliko je ta mogućnost doista iskorištena, pročelnica za financije je odgovorila:

Ja izravno nemam uvid u informaciju o tome koliko je pregleda ili upita bilo. No služba koja na tome radi, kaže da upita na žalost nije bilo. Pretpostavljam da javnost još nije dovoljno informirana o cijelom ciklusu planiranja proračuna.

Planiranje proračuna za narednu godinu u Nemčićevoj počinju još u srpnju. Nacrt prijedloga proračuna mora biti javno objavljen, a župan ga skupštini mora dostaviti najkasnije do 15. studenoga. Do tog roka i javnost ima prilike očitovati se o nacrtu proračuna i utjecati na njegove stavke. No kako izgleda, u Podravini i Prigorju zainteresiranih mimo županijske skupštine ove godine za to nije bilo.

zatvori