Četvrtak, 25. travnja 2024.

Izborna nedjelja: Prvi put glasujemo preferencijalno

Na provedbi parlamentarnih izbora, što se održavaju ove nedjelje, u Koprivnici će biti angažirano 410 članova biračkih odbora i 14 članova Gradskog izbornog povjerenstva kojima će pomagati nekoliko službenika u svojstvu pomoćnog osoblja.

Svi oni na 41-om biračkom mjestu očekuju 26.447 birača koji će svoje predstavnike u saboru birati među 17 lista koliko ih je ponuđeno u našoj, Drugoj izbornoj jedinici. Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Damir Ronić Dravi info je konkretno rekao:

Birač nije dužan zaokružiti dvije stvari već birač ima mogućnost zaokružiti dvije stvari. Ovogodišnjom izmjenom zakona uvedeno je takozvano preferencijalno glasovanje. To je ista ona vrsta glasovanja koju smo imali i kod izbora za Europski parlament. Dakle, birač ukoliko želi, može glasati za jednu od lista, ali isto tako na toj listi može dati jedan preferencijalni glas jednom od kandidata s te liste. To je dakle razlika u odnosu na prijašnje izbore.

Recimo i da je sutra izborna šutnja, a birališta će u nedjelju biti otvorena od 7 do 19 sati. Svi birači na glasanje moraju donijeti identifikacijsku ispravu s fotografijom.

zatvori