Četvrtak, 25. travnja 2024.

Građani, osim nekih osobnih obračuna, nisu prijavili nijednog “fušera”

Koprivničko Udruženje obrtnika pozvalo je prije nekoliko mjeseci građane da prijave “fušere” koji rade na crno.

Radio Drava je tim povodom pitala tajnicu Jasminu Markotu u kojoj je fazi ta akcija.

Na nuli! Budimo iskreni pa ćemo reći na nuli. Mi imamo neke podatke od prije. Skupili smo ih samoinicijativno bez građana. Građani su nam došli u nekoliko navrata, ali smo vrlo brzo shvatili da je riječ o osobnim obračunima, a ne o stvarnoj želji da se suzbije rad na crno.

Stoga Udruženje obrtnika očekuje da državne službe odrade svoj dio posla.

Ako nam se građani budu javili, mi ćemo podatke zaprimiti, provjeriti i proslijediti dalje. Nažalost, mi svoje resurse više ne možemo na to trošiti. Netko je u državi za to plaćen. Postoji zakon po kojemu se to treba raditi i po kojemu treba postupati. Nažalost, dobili smo informacije da službe koje bi to trebale raditi su zauzete s nekim drugim vrstama protuzakonitog djelovanja na tržištu tako da – prema našim informacijama, za dio sive ekonomije koji se zove rad na crno nemaju vremena.

U koprivničkom Udruženju obrtnika jako su razočarani što nitko od ozbiljnih pretendenata za vođenje Hrvatskom tijekom dosadašnjih pregovora nije prepoznao da je rad na crno problem koji treba rješavati u našoj zemlji.

Pod sivom zonom stalno smatraju onaj promet koji nije prijavljen od registriranih dok o velikom dijelu sakrivenom u neregistriranom radu nitko ne govori. Molim u ime HOK-a, koprivničkih obrtnika da svi koji žele sudjelovati u novoj vlasti o tome razmisle, osim što kao prve poteze najavljuju ukidanje komora. Meni je to čak i tragikomično.

Markota zaključuje da se politička vlast Hrvatske, umjesto da konkretnim mjerama pospješi obrtništvo i poduzetništvo, želi riješiti jakih komora koje jedine štite interese obrtnika i poduzetnika.

zatvori