Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Kulturoteka Fotografije Ivana Parša od petka su izložene u Galeriji Koprivnica

Fotografije Ivana Parša od petka su izložene u Galeriji Koprivnica

0
Fotografije Ivana Parša od petka su izložene u Galeriji Koprivnica
Izložba fotografija Koprivničanca Ivana Parša bit će otvorena sutra u koprivničkoj Galeriji.

hans-parschIvan Parš je fotograf koji je svojim radom obilježio prvu polovicu 20. stoljeća i koji je u Koprivnici utemeljio svoj fotografski atelier. Što će se od njegovih radova moći razgledati u Galeriji rekla nam je viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić:

Moći će se vidjeti originalne srebro-želatinske fotografije iz vremena prve polovice 20. stoljeća. Prije svega, njegova međuratna fotografija koja se po stilskim karakteristikama može smjestiti u umjetnost hrvatske moderne.

Izložba će biti otvorena u petak u 18:30 i moći će se razgledati mjesec dana.

Iz predgovora, piše Draženka Jalšić Ernečić

Hans Parsch (1886 – 1938) jedan je od onih hrvatskih fotografa koji su svojom fotografijom obilježili prvu polovicu 20. stoljeća. Životni put od Kronstadta u Transilvaniji do Koprivnice u Podravini, preko Praga, Sarajeva, Dubrovnika, Galicije i Bukovine na istočnom ruskoj bojišnici Prvog svjetskog rata te napokon Koprivnice, fotografu su na širom otvorile prostor djelovanja. Koprivnica je u međuratnom razdoblju postala dom i mjesto gdje je vodio svoj fotografski atelje u kojem su uz uobičajene fotografije zanatskog obrta nastale neke od reprezentativnih fotografija hrvatske Moderne. Obiteljske, grupne, društvene i reportažne fotografije Koprivnice, fotografskom kamerom Ivana Parša zabilježile su slikopisnu povijest grada i njegovih žitelja, dok su intimne fotografije njegove obitelji, krajolici i interijeri zabilježili poetiku, način gledanja i njegov razvoj od fotografskih početaka u stilu piktorijalizma i razdoblja secesije, preko ratne i reportažne fotografije, uobičajene komercijalne i ateljerske fotografije pa sve do antologijskih fotografija koje odaju pročišćenu i jasnu poetiku modernizma dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća.

zatvori