Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO: Rođendan grada Koprivnice obilježen svečanom sjednicom Gradskog vijeća

Povodom 659. rođendana Koprivnice, u Domoljubu je održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Ocijenivši proteklih godinu dana, predsjednik Zoran Gošek kao najvažnije istakao je dvije odluke. Prva je prijenos osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever s gradova Koprivnice i Varaždina na državu, čime su stvoreni uvjeti za osnivanje osmog javnog sveučilišta koje bi trebalo preuzeti ulogu pokretača cijele regije. Druga je konačno postizanje sporazuma između grada i Komunalca s jedne te Općine Koprivnički Ivanec i tvrtki vezanih uz Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica.

Nisam siguran da li su građani Koprivnice svjesni važnosti i dalekosežnosti ovih odluka Gradskog vijeća. Čini mi se da će se prava snaga i značaj tih odluka vidjeti tek u narednim godinama.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Pametne klupe, besplatni javni prijevoz električnim autobusima, sveučilište Sjever, skori početak izgradnje nove 23 milijuna kuna vrijedne pedijatrije, nove Belupove tvornice u kojima će biti otvoreno stotinu novih radnih mjesta, samo su neke od činjenica koje je kao pokazatelje uspjeha pobrojala gradonačelnica Vesna Želježnjak. Pri tom je istakla činjenicu da gradska uprava i dalje ne poseže u džep građana.

Koprivnica je među prvim gradovima u zemlji podržala poreznu reformu kojom se građanima povećavaju plaće te nismo teret porezne reforme ni u kom obliku prebacili na građane. Jedan smo od rijetkih gradova koji nema prirez, jer se gradska uprava odgovorno odnosi prema svojim resursima s manirom pravog podravskog domaćina. U teškim vremenima svojim smo građanima smanjili cijenu vode, među prvima se priključili Vladinom programu otpisa dugova socijalno najugroženijim građanima.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Razvojna strategija definira Koprivnicu kao mali grad visoke kvalitete života koji može zadovoljiti sve potrebe svojih građana, s ciljem stvaranja pozitivnog poduzetničkog okruženja koje će omogućiti dodatni razvoj, čime su zadovoljni i u Vladi. Potvrdio je to u svom obraćanju Vladin izaslanik, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras:

Koprivnica je grad koji je u posljednje četiri godine itekako napredovao i pokazao kako se može i zna. Niste posustali ni u krizi. Omogućili ste da grad raste, da gospodarstvo u gradu raste, da se otvaraju radna mjesta, i da vaš grad bude ugodno mjesto za život.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Građanima Koprivnice dan njihova grada nakon sjednice je čestitao i župan Darko Koren. Ponovio je da je Koprivnica lokomotiva županijskog gospodarstva, prvenstveno zbog Podravke od čijih investicija se iznimno mnogo očekuje. Kad je pak riječ o funkcioniranju samog grada, Koren je rekao:

Mislim da se moglo puno bolje iako ne umanjujem svaki uspjeh. Teško je danas raditi u lokalnoj samoupravi u uvjetima kad država prema ovom nivou ima maćehinski odnos. Grad Koprivnica je prema visini proračuna moćan grad, i gledajući u tom kontekstu zaključujem da se moglo mnogo više. No čestitam na svim uspjesima kojima se gradska uprava pohvalila u pokazanom filmu. Zanimljivo je kako Koprivnica raste.

Recimo i da su u predvorju Domoljuba bile izložene reljefne slike “Koprivnica u srebru i zlatu” učenika Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, te slike Gordane Špoljar Andrašić iz serijala Koprivnički park.

Današnje obilježavanje Dana grada završava Bijelom noći, tijekom koje trgovine rade duže i nude građanima prigodne svečarske popuste.

Uručena i gradska priznanja

Na svečanoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća uručena su priznanja zaslužnima. Plakete grada uručene su Nenadu Marincu, Katarini Budaj, Društvu multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije i Rukometnom klubu Koprivnica – Hangar 18.
Medalje grada dobili su darivatelji krvi krvi Ivan Ernečić, Dragutin Landeka, Željko Ivačić, Željko Balaško, Josip Herceg, Josip Kralj i Dražen Buhanec, te povjesničar Hrvoje Petrić i obrtnik Zdravko Jurjević koji je zahvalio u ime nagrađenih.

Dobitnik titule počasnog građanina general pukovnik Ante Gotovina nije mogao danas doći u Koprivnicu. Građanima ovoga grada zahvalio je na ukazanoj časti te izrazio nadu da će skoro biti prilika za uručenje plakete.

zatvori