Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO: Luka Nižetić skuhao zdravi obrok za ‘Zdravi odmor’ u OŠ ‘Braća Radić’

Koprivnička Osnovna škola ‘Braća Radić’ pridružila se projektu ‘Zdravi odmor’ kojega u Hrvatskoj provode Podravka i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Projekt je predstavljen danas u školi u Miklinovcu gdje je održana i debata na temu trebaju li učenici u školi imati zdravi obrok. Afirmacijsku ekipu zastupali su Anett Glavak, Lorena Klaić i Karlo Rovenski iz škole domaćina koji su jasno istakli svoje argumente:

ANETT: Naši argumenti bili su da bi trebalo uvesti zdravu prehranu u škole zbog toga što mi moramo steći neku naviku u našoj dobi kad djeca lako stječu naviku. Tad bi mogli i kod kuće tu naviku primijeniti.
LORENA: Ustvari želimo i da se djeca mogu pravilno razviti. Da djeca uče kako hraniti svoj organizam i kako se pravilno razviti. Da znaju što je pravilno za njih i da se dobro osjećaju.
KARLO: Naše teze su bile da su djeca u razvoju i da je njima potrebna zdrava prehrana i da škole nama trebaju dati tu mogućnost da se hranimo zdravo da bi se pravilno razvili.

Raspravi o zdravom načinu prehrane priključio se pjevač i kuhar Luka Nižetić koji je učenicima prezentirao pripremu obroka sa zdravim namirnicama. Evo što nam je on rekao o ovom projektu:

Treba svim snagama, svim oružjem krenuti u napad i u borbu protiv nezdrave hrane. Ne toliko nezdrave hrane, poanta je raznolika hrana i početi razmišljati o zdravoj prehrani. Što usvojiš dok si mlad, mislim da je to to. Zato je ‘Zdravi odmor’ važan, da sam bar ja to imao u svojoj školi.

Podravkin promotor kulinarstva Zlatko Sedlanić, uz Lukinu pomoć, pripremio je za učenike i djelatnike škole zdravu deliciju nakon debate. Projektom Zdravi odmor nastoji se širiti svijest o važnosti školskog obroka, o njegovoj usklađenosti s pravilima ispravne prehrane te poboljšati prehrambene navike učenika. Nakon Koprivnice, projekt će biti predstavljen i u drugim osnovnim školama diljem Hrvatske.

A što su učenici jeli? Rižoto od puretine i paprike.

zatvori