Srijeda, 24. travnja 2024.

Županija se predstavlja u Mađarskoj, odakle stižu i nove investicije

Hrvatska konzulica u mađarskom Pečuhu Vesna Haluga pozvala je Koprivničko-križevačku županiju da sudjeluje u programu predstavljanja hrvatskih županija u ovoj susjednoj nam zemlji.

Tijekom iduće godine naša bi se županija trebala predstaviti kroz prezentaciju naše turističke ponude, izložbu naivne umjetnosti, prezentaciju kulture i gastronomije uz Hrvatski dan, potom kroz susrete sveučilišta i škola, bratimljenje gradova i gospodarske susrete. Županija je zainteresirana sudjelovati u ovom projektu, tim više što je to logičan nastavak dosadašnjih aktivnosti u dobrosusjedskim odnosima, rekao je Radio Dravi dožupan Ivan Pal koji je predvodio županijsko izaslanstvo na jučerašnjem sastanku u Pečuhu.

Uz županiju Somogy, suradnja će se ovim projektom proširiti i na mađarsku županiju Baranyu u kojoj također živi puno pripadnika hrvatske nacionalne manjine. Već idući mjesec predstavnici naše županije odnijet će u mađarske dvojezične škole edukativni materijal za učenike hrvatske nacionalne manjine, što će biti još jedan doprinos u međusobnom povezivanju. Dožupan Pal je Radio Dravi istakao posebno zadovoljstvo što se kao rezultat dosadašnjih aktivnosti i kontakata prekogranične susjedske suradnje na gospodarskom planu pojavio mađarski investitor koji je spreman revitalizirati proizvodnju na propalim podravsko-prigorskim farmama.

zatvori