Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Županija podiže kratkoročni kredit od 3,7 mil. kuna kako bi zatvorila proračun

Nakon Grada Koprivnice i Županija je donijela odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju. Riječ je o 3,700.000 kuna, čija bi otplata na 9 mjesečnih rata počela u veljači iduće godine.

Razloge zaduženja pojasnio je župan Darko Koren:

Mi zapravo imamo problem zatvaranja proračuna s krajem ove godine zbog umanjenja prihoda. Odmah da kažem, mi nemamo problem s likvidnošću, sa stanjem žiro računa, nego sa zatvaranjem proračuna. Uz sve napore da pozicije u proračunu prilagodimo tom zatvaranju, umanjimo rashode gdje smo god mogli, da bismo završili sve ove investicije koje u tijeku i zatvorili taj proračun u potrebi smo za jednim financijskim premošćenjem.

Županijskoj oporbi ovo je još jedan dokaz da konzervativno vođenje financija nije učinkovito, ocijenio je u ime kluba SDP, HNS, HSLS i HSU Tomislav Babić:

S obzirom da smo dosta često slušali da nam konzervativno planiranje proračuna omogućava da ne moramo dizati kredite i da se ne moramo zaduživati, izgleda da nam neke stvari ipak uspjele promaći. Mi u klubu smatramo i vjerujemo da su se te pozicije mogle predvidjeti jer je bilo najavljeno smanjenje prihoda od rente i od poreza na dohodak. Meni se čini da župan jednostavno nije bio sposoban dobro planirati ovaj proračun i ovo kratkoročno zaduženje nećemo podržati.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr

Za razliku od Babića, neovisni Željko Lacković nema ništa protiv kredita, jer on u uvjetima kad svaki mjesec priljev novca nije u očekivanim okvirima zbog izmjena zakonskih propisa, osigurava realizaciju planiranih projekata:

Smatram da treba raditi i kad novaca nema. Mi pozdravljamo ovu odluku. Bolje se zadužiti i realizirati planirano, što je u javnom interesu. Ne može vrijeme stati ako stane priljev novca.

Župan Koren zahvalio je Lackoviću na potpori te odgovorio Babiću:

Toliko ste kritizirali moju tezu o konzervativnom planiranju i proračunskom poslovanju, pa sad kad smo uslišili vaše kritike i počeli se ponašati drugačije, sad vam ni to ne valja. Dajte se jedanput odlučite što zapravo hoćete! Dajte se odlučite želite li da budemo konzervativni ili progresivni. Prava je istina u ovome: mi smo mogli naći rješenje i bez kreditnog zaduženja, ali onda bismo odustali od nekih programa koji su u tijeku. A ja ne mislim da je to sad baš toliko vrijedno da to učinimo za ovaj mali napor koji nam ništa ne predstavlja.

150929_skupstina-2

Kreditno zaduženje u financijskom smislu nije nikakav problem, a u tehničkom je rješenje za zatvaranje proračuna, dodao je župan Koren. Na kraju je županijska skupština kreditno zaduženje podržala s 37 glasova ZA pri čemu je SDP-ov Babić bio suzdržan. Ovakvo izjašnjavanje iznenadilo je okupljenje na sjednici županijske skupštine pa je Drava info upitala Babića kako pojašnjava da je u raspravi najavio da će oporbeni klub biti protiv, a u naravi su mu kolege podržale kreditno zaduženje. On sam je, da donekle spasi situaciju, bio suzdržan:

Bila je samo dekoncentracija. Imali smo žustru raspravu na klubu pa sam tijekom rasprave jednostavno profulao bit.

No Babićeva dekoncentracija bila je kratkog daha, što je svojim raspravama pokazao u nastavku sjednice održane u utorak.

Svakako je za spomenuti da je županijska skupština i Županijskoj upravi za ceste odobrila kreditno zaduženje. Točnije, riječ je o prekoračenju od 3.000.000 kuna po transakcijskom računu. Taj će novac ŽUC koristiti po potrebi kako bi, u uvjetima smanjenog financiranja od strane resornog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, podmirio obveze u održavanju i rekonstrukciji lokalnih cesta.

zatvori