Četvrtak, 25. travnja 2024.

Župan Koren primio najžene Podravine i Prigorja te im poručio: Vi ste temelj svega u društvu

Povodom Svjetskog dana seoskih žena koprivničko-križevački župan Darko Koren upriličio je prijem za najžene Podravine i Prigorja.

Riječ je o izabranima na Festivalu žena iz ruralnih područja naše županije ove i prošle godine, kojima je čestitao i rekao da mu je iznimno zadovoljstvo te da javnosti ovako šalju jasne poruke:

Prije svega da nam je u društvu važna žena kao temelj svega u društvu. Potom, važno nam je – VAŽNO – poticati ruralni prostor iz kojega dolazite i sve vrijednosti koje dolaze s našeg sela, dakle ishodišta svih nas. Stoga ćemo i dalje davati potporu Festivalu ruralnih žena jer smatramo da ima iznimno veliku vrijednost i šalje poruke koje su danas u hrvatskom društvu iznimno bitne.

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, koja i organizira festival ruralnih žena, zahvalila je sudionicama, rekavši da su one perjanice inače skromnih, ali iznimno marljivih, svestranih i kreativnih podravsko-prigorskih žena koje su toliko samozatajne da se teško odlučuju predstaviti se javnosti. A rezultati su više nego dobri:

Tu smo da pomognemo. Često ima teških životnih situacija gdje možćemo jedna drugoj pomoći što je jako važno. Stvorena su prekrasna prijateljstva, žene se druže, posjećuju, surađuju. Preko ovog festivala i u ekonomskom su smislu ostvarile određenu korist jer su pokrenule suradnje za svoj OPG ili firmu ili pak za obitelj, što je također važno.

Okupljene je pozdravila i predsjedica županijske Udruge uzorne seoske žene Ankica Paula Plečić, koja je primijetila da žene zbog načina života više ne rade ni ručne radove pa bi bilo dobro organizirati radionice za očuvanje naše baštine.

Nadica Ivančan (u sredini). Snimila Sandra Levak-Miklošić.
Nadica Ivančan (u sredini). Snimila Sandra Levak-Miklošić.

U ime uzornih seoskih žena, ovogodišnja pobjednica Nadica Ivančan iz Molvi je rekla:

Ovo je jedno lijepo iskustvo koje smo doživjele. Bilo je prekrasno u Goli i nisam se pokajala što sam sudjelovala. Nadam se da će se festival organizirati i dalje te da će se žene rado odazvati i sudjelovati u njemu.

Na prijemu u Nemčićevoj bile su najuzornije iz ovogodišnjeg i lanjskog festivala – Nadica Ivančan, Ivančica Kučanda iz Novigrada i Marina Picig iz Potoka Kalničkog, Štefica Horvat iz Ždale, Petrina Golubić iz Kloštra Podravskog i Vesna Hadelan iz Rasinje te najžena iz 2013. Anka Županić iz Novigrada, te njena pratilja Josipa Rasinec iz Virja.

zatvori