Četvrtak, 25. travnja 2024.

Tjedan cjeloživotnog učenja po običaju bogat je sadržajima

U Koprivnici se, kao i u cijelom svijetu, ovog tjedna obilježava Tjedan cjeloživotnog učenja. Radi se o nacionalnoj obrazovnoj kampanji kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija za učenje.

U Koprivnici su se ove godine u kampanju, između ostalih, uključili Muzej, Knjižnica, Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” te Podravka.

U gradskom Muzeju do sada je održana radionica “Upoznajmo Kinu”, edukacija muzejskih djelatnika o osobama s invaliditetom u suradnji s Udrugom “Bolje sutra” te radionice s učenicima Osnovne škole Braća Radić i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. Za sutra je Muzej pripremio predavanje u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, a više o predavanju za Radio Dravu je rekla viša kustosica Marija Mesarić.

Evo u petak će biti predavanje u Domu za starije i nemoćne, gdje će se svi zainteresirani moći upoznati s naivnom umjetnošću. Ravnatelj Muzeja će imati predavanje o naivnoj umjetnosti.

Izvor: Udruga osoba s invaliditetom "Bolje sutra" grada Koprivnice/Facebook
Izvor: Udruga osoba s invaliditetom “Bolje sutra” grada Koprivnice/Facebook

Udruga “Bolje sutra” je povodom Tjedna cjeloživotnog učenja održala aktivnost pod nazivom “Zajedno u različitosti” na kojoj su sudjelovale osobe s invaliditetom i pripadnici nacionalnih manjina i naroda koji žive u Koprivnici. Skupine su se predstavljale kroz glazbu, običaje, jezik i specifične delicije, a o cilju aktivnosti rekla nam je predsjednica Udruge Marija Mraz.

Cilj aktivnosti je upoznavanje različitosti, senzibilizacija prema različitima, jer toliko je različitosti oko nas. a mi to ne primjećujemo. Ovo je bila prilika da vidimo u čemu smo sliči, a u čemu smo različiti i što možemo zajedno.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” je, kao i prethodnih godina u Tjednu cjeloživotnog učenja, pripremila mnogobrojne aktivnosti za djecu predškolske dobi i učenike, roditelje i odgajatelje, nezaposlene osobe, polaznike osnovnog obrazovanja odraslih, knjižničare, muzealce i arhiviste. Tjedan cjeloživotnog učenja u Knjižnici će završiti dvjema aktivnostima o kojima je za Radio Dravu rekao viši knjižničar Kristijan Ujlaki.

Sutra su na programu dva zanimljiva projekta. Prvi je akcija zagovaranja. Radi se o tome da će koprivnička Knjižnica, Muzej i Državni arhiv u Varaždinu, ispostava Koprivnica skrenuti pozornost na neadekvatnost prostora u kojima te institucije djeluju. Još jedan program za one koji vole čitati, program poticanja užitka u čitanju sa čitateljskim klubom slijepih “Šišmiš”.

Uz to će se još sutra na Dječjem odjelu provoditi poduka za djecu u pretraživanju enciklopedija i leksikona dostupnih na mreži “Pretražujemo e-enciklopedije”, a na Stručno-znanstvenom odjelu edukacija građana za korištenje sustava Vlade Republike Hrvatske e-Građani pod nazivom “Postanite e-Građani uz pomoć knjižničara!”.

zatvori