Srijeda, 24. travnja 2024.

Više od 500 folkloraša predstavilo se na 22. susretu hrvatskih folklornih izvornih skupina

Više od 500 folkloraša iz 14 županija te gostujuća skupina iz Slovenije pokazalo je svoja umijeća i vještinu čuvanja baštine na susretima folklornih izvornih skupina što su održani u subotu u koprivničkom Domoljubu.

Pravu sudjelovanja skupine su stekle na županijskim smotrama među kojima je tročlano stručno povjerenstvo dodijelilo nagrade Hrvatskog sabora kulture. Prvu je dobio KUD Obreška iz Zagrebačke županije, drugu KUD Salinovec iz Varaždinske te treću KUD Lazarica iz Zadarske županije.

Uz smotru domaćini su priredili i izložbu slika koje su na temu narodnih nošnji, običaja i kulturne baštine izradili članovi Likovne sekcije Podravka 72; Sekcija vezilja Društva izvornog folklora iz Koprivničkog Ivanca predstavila je Ivanečki vez koji je Ministarstvo kulture uvrstilo u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske. Sudionici su imali prilike kušati i Bregofsku pitu, koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao slastice kulturnog nematerijalnog dobra, a koju su spremile članice Udruge prijatelja kulture Vlado Dolenec i Udruge žena iz Koprivničkih Bregi.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr

Ovu su manifestaciju organizirali Hrvatski sabor kulture i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, uz suorganizaciju Folklornog ansambla Koprivnica.

Sudionici susreta u kategoriji izvornog folklora u Koprivnici bili su: KUD “Ždala”, Ždala, KUD “Ravnica”, Stari Perkovci, KUD “Kolo”, Stari Grabovac, KUD “Salinovec”, Salinovec, KUD “Koledišće”, Jezera, KD “Brnaze”, Brnaze, KUD “Obreška”, Donja Obreška, KUD “Lastovo” Lastovo, HKUD “Slavonija” Jakšić, KUU “Ivan vitez Trnski”, Nova Rača, KUD “Korana” Slunj, KUD “Luzarica”, Pridraga i KUU “Gacka”, Ličko Lešće, te gosti iz Slovenije, Folklorno društvo “Lancova Vas”, Videm pri Ptuju.

zatvori