Petak, 19. travnja 2024.

Policija noćas vreba alkoholizirane vozače

Prenosimo obavijest Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Tijekom devet mjeseci ove godine na području djelovanja Postaje prometne policije Koprivnica zabilježene su 182 prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 86 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 95 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U istima je jedna osoba smrtno stradala, 20 osoba je teže ozlijeđeno, a 99 osoba lakše.

Od ukupno 423 sudionika ovih prometnih nesreća, njih 48 imalo je alkohol u organizmu ili 11,3 posto ukupnog broja sudionika. Mladi vozači sudjelovali su u 25 prometnih nesreća odnosno 13,7 posto ukupnog broja nesreća. Od 40 mladih vozača sudionika prometnih nesreća, njih 7 ili 17,5 posto bilo je pod utjecajem alkohola.

Vozači bicikala, tijekom devet mjeseci sudjelovali su u 26 prometnih nesreća od čega u jednoj prometnoj nesreći s poginulom biciklistkinjom, u 20 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i u 5 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U rečenim nesrećama vozačica bicikla smrtno je stradala, četiri biciklista teže su ozlijeđena, a 15 vozača bicikla lakše.

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama Republike Hrvatske ukazuje se da je jedna od prioritetnih aktivnosti policije od utjecaja na sigurnost cestovnog prometa smanjenje utjecaja alkohola u prometu, a poglavito kod mladih vozača i biciklista.

S obzirom na rečeno, a kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i time dovode u opasnost sebe i ostale sudionike, te podigla razina stanja sigurnosti u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Koprivnica provest će 9/10. listopada, preventivno – represivnu akciju “Nadzor alkoholiziranosti vozača, nadzor mladih vozača i biciklista”.

zatvori