Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Ovo je tek početak: Nova linija javnog prijevoza povezat će Vinicu i Miklinovec

Iako su u funkciji još od prošlog tjedna, prva pokusna linija javnog prijevoza električnim autobusom službeno je predstavljena u srijedu u prostorijama Kampusa.

Prema riječima voditeljice diseminacije projekta CIVITAS Dyn@mo Helene Hećimović ovo je tek početak, te je u narodnom razdoblju želja novim linijama povezati i ostale dijelove grada poput Vinice i Miklinovca.

Puno toga se događa i događat će se do kraja projekta, dakle do kraja 2016. godine. Uvjereni smo da će ove promjene doprinijeti novom imidžu grada Koprivnice.

Helena Hećimović. Snimio Marko Posavec.
Helena Hećimović. Snimio Marko Posavec.

Sljedeća linija koja je u planu povezat će Vinicu i Miklinovec. U nju će biti uključeni i željeznički i autobusni kolodvor (mjesta koja će se jednog dana objediniti u intermodalni terminal), ali tek onda kada tehnički kapaciteti autobusa i ljudski resursi prijevoznika to budu omogućavali.

Prijedlog linija javnog prijevoza u Koprivnici. Izvor: Promet plus.
Prijedlog linija javnog prijevoza u Koprivnici. Izvor: Promet plus.

Zašto je za prvu liniju određena baš linija Kampus – Starigrad pojasnio je Ivan Šimunec ispred stručnog tima Promet plus, koji je proveo prometnu studiju.

Prikupili smo podatke, analizirali smo ih, sjeli smo za stol s naručiteljem i lokalnim autobusnim prevoznikom koji poznaje lokalne demografske prilike. Uzeli smo u obzir i nabavku novog voznog parka, odnosno dva električna vozila i imali smo preduvjete da damo prve prijedloge vođenja linija.

Ivan Šimunec. Snimio Marko Posavec.
Ivan Šimunec. Snimio Marko Posavec.

U sklopu istraživanja, među građanima Koprivnice je provedena anketa bi li koristili javni prijevoz i 62% ispitanika potvrdno je odgovorilo na pitanje. Predstavnica Čazmatransa Josipa Geršić istaknula je i da se svakog dana gradskim autobusom vozi sve više građana.

Možemo reći da se mi svaki dan penjemo za troje, četvero putnika više. Ljudi se informiraju, traže informacije, imamo vozne redove.

Josipa Geršić. Snimio Marko Posavec.
Josipa Geršić. Snimio Marko Posavec.

Podsjetimo kako je vrijednost dva električna mini autobusa 1,4 milijuna kuna koje po trećinu financiraju Grad, Fond za zaštitu okoliša i Europska unija.

zatvori