Subota, 20. travnja 2024.

Održana prva radionica namijenjena nezaposlenim ženama – odaziv izuzetno slab

Prva od dvije radionice namijenjene nezaposlenim ženama i ženama koje žele pokrenuti posao ili su ga tek pokrenule, a nedostaje im podrška i savjet održana je danas u prostorijama Županijske gospodarske komore.

Na radionici je sudjelovala Marina Jug, nezaposlena pomoćna kuharica i slastičarka, ujedno i osoba s invaliditetom koja kontinuirano ima problem sa zapošljavanjem.

Pošto sam osoba s invaliditetom dosta mi je teško pronaći posao. Osobe s invaliditetom teško je financirati, ali ima puno udruga koje bi vam htjele pomoći. Druga stvar je, imate slučaj kod poslodavaca, kak da velim, da vas iskorištavaju.

Mateja Makar-Kiš je magistra ekonomije koja, iako je fakultetsko obrazovanje završila 2011., do sad nije radila u struci. Mateju smo pitali što vidi kao glavnu prepreku u zapošljavanju:

Velika konkurentnost, ima nas puno ekonomista. U našem okružju premala ponuda, a prevelika konkurencija.

I Marina i Mateja su radionicu vidjele kao priliku za razmjenu iskustva s drugim ženama, no iako je radionica bila namijenjena za desetak žena, prijavilo ih se tek nekoliko. Marina Švagelj-Jažić, koordinatorica Udruge Hera, koja je organizirala radionice, najveći razlog tome vidi u slaboj motiviranosti žena.

Možda su žene slabo motivirane, možda nam ovo vrijeme ne odgovara. Kako sad utjecati na motivaciju ljudi? Često ne vidimo što nam se sve nudi ili pruža pa smo samo skloni kukati i govoriti ništa nema. Kada već unaprijed stvorimo u svojim glavama prepreke i barijere, tad sigurno nećemo nigdje stići.

Švagelj-Jažić poziva žene da se odazovu sljedećoj radionici koja će se održati za tjedan dana, a teme radionice bit će kako povećati samopouzdanje i kako pokrenuti posao od kuće.

zatvori