Četvrtak, 25. travnja 2024.

Na kavi sa županom: O proračunu, novoj Obrtničkoj, brzoj cesti, Piškornici…

Koprivničko-križevački župan Darko Koren pozvao je novinare na posljednje druženje uz kavu prije početka službene predizborne kampanje. Podsjetio je da su u Nemčićevoj iznimno zadovoljni što su zahvaljujući projektima asistenata u nastavi te Pomoći u kući i Ruka prijateljstva omogućili otvaranje osamdeset i jednog novog radnog mjesta.

Jedan od pokazatelja uspješnog vođenja Koprivničko-križevačke županije je i ulaganje oko sedam milijuna kuna u sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca. No postavljene standarde će biti teško održati, kaže župan Koren, zbog najavljenog smanjivanja županijskih proračuna koji će iduće godine ostati bez dijela prihoda od poreza na dohodak, rudnih renti i koncesija na zdravstvene usluge.

Naša predviđanja govore da će naš proračun biti manji za devet milijuna kuna što je teško supstituirati s bilo kojim drugim prihodima i održati postojeću razinu financiranja i sufinanciranja pojedinih usluga.

Sretna okolnost je, kaže župan Koren, da za iduću godinu nisu planirane kapitalne investicije poput ovogodišnjih privođenja kraju izgradnji škola i dvorana u Sokolovcu, Legradu i Cirkveni. Kao svijetlu točku župan Koren je ponovno istakao skorašnji županijski Gospodarski i obrtnički sajam u Križevcima na čije će otvorenje 6. studenoga, koje se igrom slučaja poklopilo s posljednjim danom predizborne kampanje, doći mnogi visoki gosti. Župan Koren je susret s novinarima iskoristio da izrazi nezadovoljstvo zbog dolaska ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa i njegova zamjenika Dražena Prosa u ponedjeljak u Koprivnicu.

Dakle ljudi su došli u Koprivnicu bez da su ikog obavijestili, skupili su djecu iz svih naših županijskih škola u gradsku vijećnicu u Koprivnici i podijelili stipendije za deficitarna zanimanja. Mislim da je to krajnje nekorektno i da je to iskorištavanje djece za predizbornu kampanju koja još nije počela. Za mene je takvo ponašanje skandalozno.

Koren smatra da su na taj događaj trebali biti pozvani osnivači škola, ali i Gospodarska i Obrtnička komora jer su upravo one u suradnji s resornim ministarstvom i partnerima provodili projekt stipendiranja učenika. I tako je dosad u našoj županiji bilo stipendirano godišnje 70-ero, a sad – kad je program stipendiranja preuzelo Ministarstvo – samo 45 učenika.

Korenov zamjenik dožupan Ivan Pal dodao je da je novi sustav stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja skandal nad skandalima jer je Marasovo ministarstvo iz projekta „istjeralo“ sve partnere (komore, lokalne uprave i samouprave…) koji su ga godinama provodili. Rezultat toga je, zaključuje dožupan Pal, manji broj stipendija što nikako nije u interesu lokalne zajednice.

Na poticaj novinara Koren je ocijenio da su u slučaju realizacije bolje cestovne poveznice našega kraja sa Zagrebom, četiri godine aktualne vlade nepovratno prošle, te da od toga projekta za sad nema ništa:

Koliko ja znam taj je projekt za sad mrtav. Ono što se napravilo realizirano je još za mandata prijašnje državne vlasti (HDZ, HSS), a aktualna je htjela sve stopirati. U tome su ih spriječili kazneni penali u slučaju raskidanja ugovora s izvođačima, pa će cesta do Križevaca ipak biti gotova za vjerojatno dva do tri mjeseca. Što će biti potom, odlučivat će druga vlada, a ako ću ja moći utjecati – to će biti jedan od prvih prioriteta u sektoru prometa.

Na upit Drave info o trenutnom statusu projekta nove Obrtničke škole u Koprivnici, župan Koren je zaključio da je – iako u visokom stupnju pripremljenosti, projekt opstruiran:

I mi sad čekamo. Znate da je prije nekih mjesec dana na definitivan dogovor oko provedbe projekta k nama u Županiju trebao doći zamjenik ministra prosvjete Roko Andričević. Dan prije otkazao je dolazak. Moja su saznanja da je dogovoreno da on ne dođe u Koprivnicu i da se projekt opstruira. To odgovorno tvrdim. Neka mi dokažu da nije tako. Pričekat ćemo novu vladu i onda realizirati projekt izgradnje nove Obrtničke škole u Koprivnici.

Dravu info je zanimalo i što se trenutno događa s projektom Piškornica. Koren, u svojstvu predsjednika Skupštine ove tvrtke rekao je da projekt ide svojim tijekom, da su odnosi između tvrtke Piškornica i koprivničkog Komunalca definirani, što je omogućilo da tvrtka trenutno funkcionira u punom smislu:

Tvrtka sada funkcionira u pravom smislu. Do početka radova na izgradnji pogona ima obvezu prihvata otpada s prostora kojeg obuhvaća. To još uvijek nije u nekoj velikoj količini no koliko znam, to se isto radi. Natječaj za odabir izvođača je proveden po strogim pravilima. Prema mojim saznanjima, čini mi se da su u drugom krugu natječaja preostale dvije tvrtke. Tko će dobiti posao projektiranja, izgradnje i probnog rada centra za gospodarenje otpadom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, bit će vjerojatno poznato do kraja godine.

A tko će si pripisati zasluge za veliki uspjeh postizanja dogovora s Gradom Koprivnicom – nek si ga pripiše tko hoće! Ja znam pravu istinu i kad bude vrijeme, ako bude potrebe, pričat ćemo o tome.

zatvori