Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koprivničke vode sklopile ugovor o izgradnji pročistača u Goli

Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Gola (UPOV Gola), između Koprivničkih voda d.o.o. i zajednice ponuditelja: Astra International – Inženjering d.o.o. i HIDROINŽENIRING d.o.o. – potpisan je prošlog petka u prostorijama Koprivničkih voda.

Potpisivanju Ugovora uz domaćine prisustvovali su Uprava Komunalca, zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić sa suradnicima, direktor Vodnogospodarskog odjela Varaždin Leonard Sekovanić te predstavnik zajednice ponuditelja, direktor Astra International – Inženjeringa d.o.o., Hrvoje Rajković.

Sudionici i vrijednost projekta

Za izgradnju UPOV-a proveden je postupak javne nabave i odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda od strane zajednice ponuditelja koju čine Astra International inženjering d.o.o. Zagreb i Hidroinženiring d.o.o. Ljubljana, u vrijednosti ponude od 7.486.248,52 kuna (5.989.022,82 kune bez PDV-a).

Ugovaranje će se provesti po modelu ugovora po žutom FIDIC-u sa vodećim članom zajednice ponuditelja Astra International inženjering.

Rok završetka izgradnje je 30. lipnja 2016. godine, nakon čega počinje pokusni rad u trajanju od šest mjeseci radi dokazivanja pogonskih troškova i tehničkih parametara iz ponudbene dokumentacije.

Ugovor po žutom FIDIC-u obuhvaća osim same izgradnje UPOV-a, izradu projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole prema važećoj ishođenoj lokacijskoj dozvoli, pokusni rad i na koncu ishođenje uporabne dozvole.

U financiranju izgradnje UPOV-a financijska sredstava osiguravaju u visini 90% Hrvatske vode iz programa EIB/CEB, a preostali iznos će osigurati Općina Gola.

Izvor: Koprivničke vode d.o.o.
Izvor: Koprivničke vode d.o.o.
Karakteristike

Izgradnju UPOV-a i sustava odvodnje između ostalog nalažu i europske direktive: Direktiva o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda (91/271/EEZ) i Direktiva o kakvoći vode namijenjene za ljudsku potrošnju (98/83/EZ) kojih se Hrvatska obvezna pridržavati kao članica Europske unije.

Predviđen kapacitet UPOV-a je 1.200 ES, drugog stupnja pročišćavanja (biološki), SBR tehnologije pročišćavanja otpadnih voda te je predviđeno da prihvati sanitarne otpadne vode iz naselja Gola.

SBR tehnologija predstavlja diskontinuirani postupak biološke obrade gdje se u jednom reaktoru naizmjenično odvijaju različiti procesi ukupnog procesa obrade i takvo rješenje za manje uređaje je najoptimalnije u pogledu troškova izgradnje kao i u pogledu pogonskih troškova. Pročišćene otpadne vode planiraju se ispuštati u potok Ždalicu kao prirodnim recipijentom koji se veže na rijeku Dravu.

Kod završne faze procesa pročišćavanja otpadni produkt je mulj koji će se obraditi kroz MID-MIX tehnologiju na postojećem UPOV-u u Herešinu u biološki inertnim materijal, neutral. Postojeći UPOV u Herešinu ima treći stupanj pročišćavanja kroz MID-MIX tehnologiju obrade mulja, dovoljnog kapaciteta čime se omogućuje zbrinjavanje otpadnog mulja i sa ostalih manjih uređaja što pojednostavljuje rješenja zbrinjavanja mulja manjih uređaja.

Preuzimanje UPOV-a i stavljanje u pogonsko stanje planirano je krajem iduće godine tako da će cjelokupni sustav odvodnje biti u funkciji od početka 2017. godine i od tada će se stanovnici naselja Gola moći priključivati na novoizgrađen kanalizacijski sustav.
Kroz izgradnju sustava odvodnje koji je trenutno u fazi provođenja stanovnici naselja Gola će dobiti priključak do svoje parcele što će pojednostaviti samo priključenje i smanjiti cijenu istog.

Značaj projekta

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda predstavlja jedan od infrastrukturnih temelja suvremenog života te će doprinijeti poboljšanju općih životnih uvjeta i očuvanju prirode ovog dijela Prekodravlja čime se stječu osnovni preduvjeti za razvoj poljoprivrede i drugih gospodarskih grana na ovom području.

Nakon izgradnje UPOV-a u Herešinu ovo je prvi uređaj koji se gradi na uslužnom području Koprivničkih voda, a sa pripadnim cjevovodom sustava odvodnje činit će zasebni funkcionalni sustav i time predstavljati zasebno aglomeracijsko područje.

Koprivničke vode d.o.o.

zatvori